‘Want de vrouwen luisteren toch niet’
DONDERDAGAVOND 22 november 2023. Veertien mannen hebben in de Stekense Broederschool hun schort aangetrokken. Kookclub Salsus is volop bezig het kerstmenu te oefenen, Gazet van Stekene mag pottenkijker spelen en dat heeft alles te maken met ‘Quiche met geitenkaas, appel en spekjes’. Het menu op bladzijde 44 van de vorige Gazet van Stekene die verscheen op 9 september 2023.
Berlinda Neyt levert niet enkel de recepten voor onze Gazet maar zij is ook voorzitster van Kookclub Salsus. ‘Salsus is latijn voor pittig of pikant. En wij hebben het graag pittig’, vertelt Berlinda. Zij had me trouwens uitgenodigd na mijn commentaar op dat quichegerecht (‘kaas komt van een koe, niet van een geit…’) dat mijn schoondochter netjes klaargemaakt had. De meeste eters vonden het een toprecept maar ik ben blijkbaar een culinaire barbaar. ‘Niet lekker? Kom dan maar eens kijken welke recepten mijn mannen allemaal prepareren.’
KWB
‘Ruim dertig jaar geleden is dit gestart onder de vleugels van de KWB Hellestraat. Door omstandigheden stopten die daarmee maar de groep wilde verder en zo zijn we op eigen houtje doorgegaan. Eerst als VZW maar daar zijn we na 15 jaar mee gestopt, te veel formaliteiten en papierwinkel.’
29 euro voor een feestmenu
‘Ik doe dit op vrijwillige basis, de kosten voor de ingrediënten worden gedeeld door de hobbykoks. Vandaag hebben we zo’n 29 euro per persoon nodig, dat is iets meer dan gebruikelijk maar we maken dan ook een feestmenu met onder andere veel garnalen, scampi en hertenfilet, niet bepaald de goedkoopste producten. Een deel wordt hier achteraf geserveerd en een deel nemen ze mee naar huis. Doorheen het jaar maken we wel vaker een eenpansgerecht. Daar zijn hun vrouwen dan blij mee, die hebben de dag nadien wat minder werk’, lacht Berlinda.
Mosseldag
Naast de kosten voor de maaltijden is er een jaarlijks lidgeld van 60 euro. ‘Voor het gebruik van de infrastructuur, één keer per maand behalve in juli en augustus. Maar ook dan zitten we niet stil, in augustus zijn we op weekend geweest en was er onze jaarlijkse mosseldag. Daarnaast plannen we af en toe wel een activiteit, zo hebben we onder andere een geleid bezoek aan brouwerij The Musketeers gebracht.’
Enige vrouw
Berlinda is dus de enige vrouw in het clubje. ‘Meestal luisteren ze wel naar mijn aanwijzingen, ik mag niet klagen.’ Zijn de vrouwen dan niet welkom? Daar wikt en weegt Berlinda haar woorden: ‘Het is altijd zo geweest en we houden dat wel graag zo, de vrouwen luisteren toch niet, die hebben hun eigen gewoontes in de keuken.’ Ik heb in mijn jeugd niet echt een koksopleiding gehad. In de afdeling handel zat wel vier jaar koken maar nadien heb ik in Zelzate avondschool koken gevolgd en daarna nog enkele workshops.’
Kameraadschap
De mannen werken in groepjes elk één van de gerechten af. Vanaf het aperitief tot zelfs de ijstaart. Ex-bakker Dirk Verstraeten en ex-metser Dirk Vercammen nemen samen een portie scampi’s onder handen. ‘We hebben vroeger allebei in onze job moeten kneden en smeren. Dat helpt wel, maar we komen vooral naar hier voor het gezelschap en de kameraadschap.’
Dat het daar een gezellige boel is, was wel duidelijk. Sommigen probeerden zichzelf te overtreffen met de cocktailshaker maar dan zet je best wel eerst de dop vast. Maar het resultaat was om duimen en vingers af te likken.