Sinds de verkiezingen van 2018 hebben ondertussen zeven nieuwe raadsleden hun opwachting gemaakt en zijn zeven andere in de coulissen verdwenen. Op de gemeenteraadszitting van 24 oktober 2023 werd het ontslag van Christiaan Verschueren (Vlaams Belang) aangekondigd. De geloofsbrieven van vervanger Luc De Cock werden onderzocht en goedgekeurd, een algemeen applaus vanop alle stoelen was zijn deel. Eens te meer blijkt dat een legislatuur van zes jaar eindeloos lang is, onderweg vinden persoonlijke en politieke drama’s plaats, als kiezer ben je nooit zeker of jouw favoriete kandidaat wel de ganse termijn uitdoet.
De grootste verrassing op de gemeenteraad van 23 oktober was het totaal gebrek aan aandacht voor de vervuiling van de Stekense Vaart, een week eerder. Als gevolg van een lek in de waterzuiveringsinstallatie van Aquafin in Sint-Niklaas belandden miljoenen liters ongezuiverd rioolwater in de Stekense Vaart. Noch voor de meerderheid, noch voor de oppositie was dit aanleiding voor een interpellatie of een opmerking. Aan de aandacht ontsnapt? Op pagina 4 van de Gazet leest u in ieder geval alles over de belabberde waterkwaliteit van de Stekense Vaart.
Met hun rapport ‘Veilig naar school’ in Stekene bracht 9190.nu de verkeersveiligheid in de 10 schoolomgevingen ter sprake. De beweging legde zijn oor te luister bij ouders, omwonenden en de schooldirecties. Het doel van de actie was om de meest acute pijnpunten en bezorgdheden in kaart te brengen. Het gaat hierbij onder andere over de zichtbaarheid van de schoolomgeving, het plaatsen van snelheidsremmers en de aanwezigheid van politie en/of gemachtigd opzichters aan de scholen.
Raadslid Koen De Cock (Vlaams Belang) verwonderde zich erover dat de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in de Zeshoek niet langer toegankelijk is. De kapel staat op de lijst van onroerend erfgoed maar is niet beschermd. Schepen De Witte repliceerde dat de kapel op privégrond staat maar dat de gemeente er alles aan zal doen om de kapel open te stellen, ondertussen bemiddelt de Kerkfabriek hierover met de eigenaar.
Tijdens de gemeenteraad van 22 november 2023 stond ‘de wijziging en het opnieuw vaststellen van de rechtspositieregeling voor het personeel’ op de agenda. Een mondvol die om uitleg vroeg bij Wim Mommaers, algemeen directeur van de gemeente Stekene. Wat verandert er nu concreet? ‘Lokale besturen wordt meer ruimte en autonomie gegeven om een eigen rechtspositieregeling uit te schrijven. Zo voorzien we een ruimer kader voor werving en selectie waarbij we flexibeler kunnen werken in functie van de concrete vacature. Nieuwe medewerkers krijgen meteen een contract van onbepaalde duur, terwijl vroeger eerst een overeenkomst van een jaar werd gegeven. Ook wordt de ontslagregeling van statutaire medewerkers afgestemd op die van de contractuelen. Onze medewerkers kunnen vanaf 1 januari deelnemen aan een fietslease, waarbij de gekozen fiets fiscaal vriendelijk wordt afbetaald met een deel van de (bruto) eindejaarspremie. Verder springen ook het afschaffen van de vaste stamtijden in het oog waardoor medewerkers binnen hun werkdag flexibeler kunnen inplannen.’
Evolueert de dienst Personeelszaken naar een moderne HR-afdeling die samen met de algemeen directeur een echt personeelsbeleid kan voeren? ‘Dat is de bedoeling. Door het ruimer kader voor werving en selectie kunnen we een kortere doorlooptijd van de selectieprocedure garanderen zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Wij voorzien ook een jaarlijks ontwikkelingstraject voor al onze medewerkers. We willen onze troeven als lokale werkgever nog beter uitspelen. Flexibiliteit zorgt ervoor dat onze medewerkers werk en gezinsleven beter op elkaar kunnen afstemmen.’