WANNEER we op een winderige maandagavond Brasserie Renard binnenstappen, worden we uitermate vriendelijk onthaald door een dame met een Nederlands accent. We mogen een tafeltje kiezen, want het is die avond erg rustig. We nemen graag plaats vlak bij de open haard en laten de besognes van de dag even wat ze zijn…
We krijgen meteen de kaart aangereikt en de vraag of we alvast iets willen drinken. Dat willen we, uiteraard. Mijn Vrouw drinkt graag witte wijn. De vriendelijke dame die Ilse blijkt te heten, doet enkele voorstellen. Zelf prefereert ze Le Breuvage, een volle witte Viognier (7,50 euro), een voorstel waar mijn Vrouw gretig op ingaat. Ikzelf ben vooral een biermens, maar in Stella, Karmeliet en Liefmans, de bieren van het vat, heb ik niet zo’n zin. Dus kies ik een Westmalle Tripel (4,90 euro). We bestellen uit de ‘Snacks & Fingerfood’ een portie bitterballen (8 euro). Het feest kan beginnen.
Nu al rendabel
De grote baas van Renard komt erbij zitten. Hij heet Bart de Vos, dus stel ik geen vragen over de naam van zijn brasserie. Twee jaar geleden nam de man de zaak, die in vijf jaar tijd driemaal in faling ging, over. Na een grondige aanpak van interieur, keuken en terras was op 8 mei 2021 Brasserie Renard een feit. Het hart van de zaakvoerder klopte van jong af aan voor de horeca. Hij had zaken in Lokeren, Kallo en Stekene, en elke keer zijn enkele personeelsleden hem al zeven jaar gevolgd. ‘Ik ben ook niet echt een baas. We staan allemaal voor onze boterham, en het zijn sowieso onzekere tijden. Ik verwacht dat er in de horeca nog heel wat faillissementen gaan komen. Gelukkig draaien wij supergoed en is de brasserie nu al rendabel.’
Thuis in Stekene
Bart De Vos is een ondernemer pur sang. Hij leidt ook Hotel & Bistro Reynaert net over de grens in Kapellebrug. ‘Als ik het enkel om het geld zou doen, dan zou ik Renard sluiten en alleen Reynaert openhouden, want in Nederland is de wetgeving véél makkelijker. Maar mijn hart klopt hier. We hebben hier veel vaste klanten, dit is mijn leven, ik ben graag onder de mensen. Ik ben afkomstig van Eksaarde en woon nu tien jaar in Stekene. Ik vind dat een heel fijne gemeente, ik voel me er echt thuis.’
Inmiddels hebben we een hapje bij de aperitief gekregen, een mousse van wildpaté met veenbesjes. De bitterballen met mosterd zijn op.
‘Uiteten gaan is duur geworden’, zegt de Vos. ‘Maar ik kan niet anders dan deze prijzen hanteren. Echt niet. Twee jaar geleden betaalden we nog 21.000 euro aan gas en elektriciteit, nu is dat liefst 60.000 euro! We zouden op vrijdag en zaterdag ’s avonds in twee shiften kunnen werken, om zo meer te verdienen, maar dat wil ik niet. Klanten buitensteken omdat er al mensen staan te wachten op hun tafeltje? Nee, als je hier willen blijven zitten, dan doe je dat. Klanten appreciëren onze vriendelijkheid en flexibiliteit.’
Lekker adresje!
We krijgen onze hoofdschotel geserveerd. Mijn Vrouw heeft van de suggestiekaart goulash van everzwijn met puree van boerenkool, raap en biet (28,50 euro) gekozen. Ikzelf krijg de gebraiseerde zalm met erwtenpuree, groentjes en bieslooksaus (29,50 euro) voorgeschoteld. Beide gerechten zien er bijzonder smakelijk uit en zijn heel creatief gepresenteerd. De porties zijn meer dan royaal. Mijn Vrouw is enthousiast over de lekkere puree die mooi aangevuld is met beetgare stukjes groente. Mij valt vooral op dat zalm en de bieslooksaus een mooi huwelijk vormen, met de perfect gegaarde groentjes als stille getuigen. Een mens zou er zowaar lyrisch van worden. Het kan ook van de Duvel (4,90 euro) zijn die ik erbij genomen heb. Mijn Vrouw hield het graag bij de Viognier. Lekker adresje, Brasserie Renard!
Trompstraat 68, Stekene www.brasserierenard.be
Reserveren kan op +32 32 84 89 76