OP een zonnige herfstmiddag ontmoet ik Fien Goethals in de Bosstraat 46 in Stekene. Fien, een jonge vrouw van 23 lentes, heeft meer in haar mars dan je op het op het eerste gezicht zou denken. Bij het binnenkomen zie ik op de eetkamertafel een aanlokkelijke fles gin met lavendelkleurige inhoud van het merk ‘Perfie’ staan en ik vraag mij af of dit iets met Fien te maken heeft?
Wat heeft jou op weg gezet om schoonheidsspecialiste te worden?
‘Aanvankelijk ging ik voor kine, maar ik was niet echt een ‘student’. Toch wou ik blijven masseren want dat doe ik supergraag. Ik hou er ook van nieuwe technieken toe te passen zoals ‘keramiekmassage.’ Dat gebeurt door het opwarmen van keramische tools au bain-marie. Een andere specialisatie van mij is suikerontharing. Twee jaar geleden werd ik door het merk (Dré Cosmetics) verkozen in de top 25 van België als jongste waxspecialiste. Daar ben ik super trots op!’
Wat betekent suikerontharing?
‘Dat gebeurt met een productbestaande uit een combinatie van suiker, citroen en water op volledig natuurlijke basis. Het is vooral geschikt voor mensen met een heel gevoelige huid. Daarvoor komt men zelfs van Olen, Oostende, Gent enz. naar mij toe.’
Hoe ben je ertoe gekomen om zo jong op zelfstandige basis een schoonheidsinstituut op te starten?
‘Gedurende vijf jaar heb ik gewerkt in andere schoonheidsinstituten. Daar kon ik veel ervaring kon opdoen maar uiteindelijk wou ik het liefst zelfstandig zijn en vrij om mijn ding te doen.’
Jouw zijsprong naar het creëren van een ‘nieuwe gin,’ waar kwam dat idee vandaan?
‘Ik had nood aan een extra uitdaging! Vanaf mijn zestiende werkte ik in het weekend bij bakkerij ARTO. Daar kwam ik met heel diverse smaken in aanraking. Mijn interesse in smaken leren kennen en herkennen groeide. Daar leerde ik ook voor 200% achter je zaak te staan.’
Glas zonder voet
Via Facebook ontdekte Fien een jonge brouwerij die recent met een nieuwe gin op de markt gekomen was. ‘Ineens wist ik het: dát ga ik doen, een nieuwe gin maken. Van mijn mama kreeg ik toen ik haar op de hoogte bracht, een heel voorzichtige ‘ja’… Ik zocht en vond een ambachtelijke stokerij die met mij wilde werken. Na uitgebreide proefsessies met allerlei smaken en ingrediënten had ik mijn smakenpalet klaar. Ik nodigde mijn vroegere werkgever van bakkerij ARTO uit om te komen proeven en naar zijn mening te vragen. Zijn oordeel was positief!! Op 17 maart is dan mijn eerste batch gin hier toegekomen.’
Hoe ga je jouw gin aan de man brengen?
‘Door mijn recente deelname aan de Stekense Feestmarkt heb ik al succesvolle dagen achter de rug. Ik bezoek zelf de restaurants. Verschillende nemen mijn gin al af omdat ze iets nieuws wilden. De lavendelkleur intrigeert. Lavendel met bosbes en de combinatie met yuzu, mango, lychee en roze peper zorgt voor een mooie balans. Nu ben ik bezig om er een speciaal ontworpen glas bij te kunnen leveren.’
Ik zie een mooi glas zonder voet met gouden randje, waarop jouw logo komt. Vond je dat noodzakelijk?
‘Ja, het moet ‘af’ zijn. Mijn zus is grafisch ontwerper en we volgen één lijn. Zij heeft mijn logo ontworpen en ook de kaartjes en flyers.
Intussen kan je mijn gin al vinden bij Drankenhandel Van Callenberge (Stekene), Drinks Koudenborm (Moerbeke), Drinkshop Dullaert (Sint-Gillis-Waas), Brasserie De Boshoeve(Stekene) en Restaurant De Rietgaard.’
Op jouw leeftijd kan je nog vollen bak gaan! Heb je voor de toekomst nog een verassing in petto?
‘Momenteel ben ik bezig met het creëren van een alcoholvrije gin die ook nog eens suikervrij is. Ik heb nog wel wat tijd nodig maar dat gaat zeker lukken.’
Is het niet moeilijk om deze twee toch wat uiteenlopende zaken met evenveel passie te behartigen?
‘Ik heb beide nodig. Na de rust van de behandelkamer en de gesprekken één op één, vlieg ik de baan op om zaakvoerders van allerlei drankenzaken en restaurants te overtuigen van mijn product. Daar kan ik mijn energie in kwijt!
Quote:
‘Momenteel ben ik bezig met het creëren van een alcoholvrije gin die ook nog eens suikervrij is.’
Fien Goethals