HAAR vader Werner was jarenlang een bekende dierenarts in Stekene en daardoor raakte Dymfna Maes (51) van jongs af aan gefascineerd door het welzijn van dieren. Na haar opleiding tot dierenarts werkte Dymfna nog tien jaar bij haar vader, sinds 2005 heeft ze een druk bezochte praktijk in de Hoekstraat in Kemzeke-centrum, vooral gericht op eerstelijns-diergeneeskunde.
Van op de straatkant lijkt de praktijk van Dymfna klein uitgevallen, maar eens binnen merk je pas de efficiënt ingerichte ruimtes met naast een wachtzaal, een consultatieruimte, operatiekwartier en een kamer voor kortverblijf van huisdieren. Tel daarbij nog eens de meest up-to-date apparatuur, instrumenten, echotoestel, verstelbare onderzoekstafel, digitale foto-ontwikkelaar… “Ik was de oudste van zes kinderen en ging altijd mee op ‘ronde’ met mijn vader. Ik vond en vind het nog steeds een fantastisch beroep. Ik begon als algemeen dierenarts met zowel grote als kleine huisdieren, maar dat veranderde, ons vak is danig gespecialiseerd geraakt. Ik ben overigens van de laatste lichting die als algemeen dierenarts afstudeerde.”
De praktijk van Dymfna richt zich voornamelijk op kleine huisdieren: honden, katten, konijnen, cavia’s, duiven en andere vogels, fretten maar ook vissen. “De meeste mensen weten het niet maar vissen kan je zelfs verdoven en opereren. We spreken onder meer over koi, vissen die echt de moeite waard zijn. Letsels betreffen dan wonden of gezwellen.”
Aanspreekpunt
“Ik positioneer mezelf als een eerstelijns-dierenarts, vergelijkbaar met een huisarts. Ik werk samen met diverse gespecialiseerde collega’s en stuur klanten door wanneer ik een dier niet kan behandelen. Ik ben een aanspreekpunt met eventueel een doorverwijzingsfunctie, bijvoorbeeld naar een collega die gefocust is op parkieten of papegaaien. Ook voor botchirurgie verwijs ik door. Op die manier weten mijn klanten dat ze altijd geholpen worden. Hoe dan ook ‘routinechirurgie’ neem ik voor mijn rekening zoals gezwellen, huidchirurgie, sterilisatie, castratie.” Naast eerstelijns-diergeneeskunde zitten ook bloedafnames, microscopisch-onderzoek, sportbegeleiding, echografie en radiografie in het aanbod.
Ideale locatie
“Ik heb heel lang gezocht in de buurt naar een locatie met voldoende opportuniteiten. Kemzeke was op dat vlak een blinde vlek, ik vond dit rijhuis en sindsdien heb ik mijn keuze nog nooit beklaagd aan de drukke N403. Klanten komen niet alleen uit Kemzeke maar ook uit Sint-Niklaas, Stekene, De Klinge, Sint-Gillis-Waas en net zo goed uit Nieuwkerken, Vrasene, Moerbeke, Lokeren. Het is vooral de mond-aan-mond reclame die voor nieuwe klanten zorgt.”
Uitdaging
Na al die jaren haalt Dymfna nog steeds veel voldoening uit haar vak. “Waar het mij om draait is een oplossing te vinden voor een probleem. Mensen komen hier langs en verwachten dat hun dier terug gezond wordt. Heel vaak gaat het om routinekwesties maar ik word ook graag uitgedaagd om iets grondig uit te zoeken. Soms doe ik dat met een externe collega maar liefst vind ik zelf een oplossing. Vanuit een wetenschappelijke benadering een ‘ontdekking’ doen, dat is toch de ultieme challenge.”
Alleen of een groepspraktijk?
“Sinds de start investeerde ik stelselmatig in nieuwe apparatuur, ik ben momenteel uitgerust als een moderne dierenartspraktijk. Bovendien kan ik steeds rekenen op de hulp van 2 parttime medewerkers in een zelfstandig statuut. Toch bekruipt me soms de vraag: een solo- of een groepspraktijk? Ik heb een aantal keren met andere dierenartsen samengewerkt maar het was niet echt een succes op de lange termijn. Ligt het misschien aan onze instelling? Belgen werken niet zo vlot samen in een groep, zoals dat in Nederland wel het geval is. Ik zie wel hoe het evolueert en welke richting het uitgaat. In ieder geval: mijn klanten kunnen steeds rekenen op een persoonlijke en professionele benadering. Die aanpak rendeert en daarom ga ik op de ingeslagen weg verder.”