TWEEWEKELIJKS op zondag verzamelen de leden van ruilclub De Regenboog in een zaal boven de kantoren van Bond Moyson in het centrum van Stekene. Om 9 uur ’s morgens worden pintjes en koffie geschonken en het weekend besproken. Hier draait het niet om commercie of winst maar om vriendschap en gezelligheid.De Regenboog bestaat ondertussen 56 jaar. Joos Cornelis sloot zich 32 jaar geleden aan en is sinds 2010 voorzitter en duivel-doet-al, samen met Ivo Van de Velde. “Zonder Joos bestond onze club al lang niet meer”, vertellen alle aanwezige leden.
“Postzegels ruilen is onze hoofdactiviteit. Er is een enorme variatie, bij ons gaat het vooral om landenpostzegels uit gans Europa naast ook Belgisch Congo, Rwanda en Burundi. Speciale Europazegels uitgebracht rond een thema – muziek, gebouwen, klederdracht – zijn eveneens populair. Daarnaast focussen sommige leden op thema’s allerhande, bijvoorbeeld postzegels met bolhoeden, denk aan Charlie Chaplin en Winston Churchill. Je kan het zo gek niet verzinnen of er is wel een postzegel over uitgebracht.”
Van Terneuzen tot Rijkevorsel
“We zijn een erkende vereniging. Meestal verwelkomen we een 20-tal leden op een ruilbijeenkomst, mannen zijn in de overgrote meerderheid naast enkele vrouwen. Onze leden worden er niet jonger op, instroom van nieuwe, jonge leden is een probleem. Ik hou mijn hart vast of De Regenboog over pakweg 10 à 15 jaar nog zal bestaan. Het aantal ruilclubs neemt sowieso jaar na jaar af.” Niettemin lokt de vereniging nog steeds verzamelaars van ver buiten Stekene. “We hebben een lid uit Terneuzen, een andere verzamelaar komt uit Rijkevorsel en rijdt telkens 75 km naar hier, ook verzamelaars uit Malle behoren tot onze club. Naast onze eigen ruilactiviteiten bezoeken we ook andere ruilclubs in de regio, onder meer in Sint-Niklaas.”
Bieretiketten en twee euro muntstukken
Bij De Regenboog wordt nog zoveel meer geruild. Julien en Anouska leggen zich toe twee euro muntstukken. “Ieder jaar komen er nieuwe munten uit rond bepaalde thema’s. In 2014 was het motief de 100ste verjaardag van de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog, twee jaar later kwamen er munten in omloop naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van Child Focus. Ieder land heeft zo zijn eigen uitgaven, je begrijpt dat er op die manier heel veel variatie is.” Ik leer dat een 2 euro muntstuk bij aankoop 3,5 euro kost. “Maar voor muntstukken uit landen die een beperkte oplage uitgeven zoals Andorra of San Marino moet je veel meer op tafel leggen. Een uitschieter zijn de Finse twee euro muntstukken uit 2004, daarvoor betaal al snel 38 euro.”
Een tafel verderop bestellen Dirk, Pierre en Mark elk nog een Duvel, voor anderhalve euro kan je niet sukkelen. “Dat is juist de kracht van De Regenboog, de drank is betaalbaar, er is geen druk om te verhandelen, commercie is ver te zoeken, we zitten met vrienden bij elkaar. Kunnen we vandaag niets ruilen, geen probleem over twee weken zijn we toch weer present.”