Gazet Van Stekene gaat op zoek naar de achtergrond van de Stekense straatnamen. Slechts twee straten werden vernoemd naar een vrouw, wij geven ze een podium in deze editie.
Zuster Eduardalaan
De Zuster Eduardalaan verbindt twee straten genoemd naar voormalige burgemeesters van Stekene: Burgemeester Abdon Heyselaan en Burgemeester Dokter Eugeen Roggemanlaan. Op 2 december 1997 was het 100 jaar geleden dat de zusters van de heilige Vincentius a Paulo van Wachtebeke plechtig onthaald werden in Stekene. Ze namen het inwendig bestuur van het ‘armhuis’ over. De eerste overste – moeder Placida – werd datzelfde jaar nog in de Stekense bevolkingsregisters ingeschreven, het jaar daarna volgde nog 4 andere zusters.
Met vijven – waaronder zuster Eduarda – zouden ze in Stekene een eeuwenoude traditie van zorg voor zieken, armen en wezen verder zetten. In 1948 vierden de zusters hun 50-jarig verblijf in Stekene. In 1964 werd dan een nieuw gebouw als rustoord voor bejaarden opgericht, maar de werken liepen vertraging op zodat pas in 1971 een gedeelte van het nieuwe gebouw in dienst kon worden genomen. Moeder Eduarda – Florine De Sweemer – bestuurde het rusthuis en droeg in 1979 het bestuur over aan een leek. Zuster Eduarda werd in 1912 geboren in Sint-Amandsberg en overleed in 1987 in Stekene.
Sonja woont sinds 2016 in de Zuster Eduardalaan: ‘Ik ben afkomstig van Wetteren, daar leerde ik mijn vriend kennen. Hij was toen hier aan het bouwen, we zijn dan naar hier komen wonen. Ik vind het leuk hier in deze straat, het is rustig en de winkels zijn in de buurt. Wat ik belangrijk vind is, dat we in de straat een speeltuintje hebben.’
Amelberga Truymanstraat
De Amelberga Truymanstraat, in de buurt van de begraafplaats, verbindt de Sint-Jozeflaan en de Pastoor Annaertstraat.
Amalberga Truyman was de dochter van de toenmalige burgemeester. Op 20 oktober 1798 waren de Fransen in Stekene begonnen met het in brand steken van huizen, soldaten liepen aan en af met bundels stro, om ook de kerk in brand te steken. Amelberga smeekte de bevelhebber van de troepen om de brandstichtingen te staken. De generaal was ontroerd en gaf het bevel om te stoppen met de vernielingen en plunderingen. Nadien trouwde ze met de generaal, Petrus Andreas Hoste, zij was toen 32. 100 jaar na de feiten kreeg Amalberga van de Stekense bevolking, de eretitel ‘redster van Stekene’.
Amelberga Truyman werd geboren op 8 januari 1776 te Stekene en overleed op 73-jarige leeftijd in Sint-Niklaas in 1850.
Mieke is bewoonster in de Amelberga Truyman straat: ‘Ik woon hier sinds 1983, we waren de voorlaatste die hier gebouwd hebben. Als de kinderen klein waren resideerden hier allemaal jonge gezinnen. Het grote voordeel is, dat het in de wijk heel rustig is. Voor je boodschappen heb je winkels dichtbij, je kan er zo met de fiets naartoe. Ik woon hier heel graag.’