In onze zoektocht naar het lekkerste broodje stappen we op een doordeweekse donderdagmiddag Broodtique binnen. De zaak in hartje Stekene vlak naast parking Tack zit verrassend goed vol. Eigenares Laura Bryssinck (26) vertelt hoe een architecte in spé plots een broodjeszaak begon te runnen. Met succes, want Broodtique behoort volgens HLN bij de zeven beste ontbijtplekken van het Waasland.
‘Ik werkte hier als jobstudent toen de zaak nog in handen van Evy Roels was. Nog voor Evy haar overnameplannen bekendmaakte hadden wij het al opgevangen. Mijn moeder, Hilde De Paepe, had een koksdiploma, had horecaervaring en zocht werk. Het plan werd met Evy besproken en in 2016 nam moeder de zaak inclusief het personeel over. Dat zou ze doen tot 2022.’
‘Ondertussen was de zaak en het personeelsbestand permanent gegroeid. Ik was acht maand bezig aan mijn opleiding architectuur toen ik de vraag kreeg om Broodtique verder te runnen. Ik kom graag met mensen in contact en met de onzekerheid over de studie ben ik drie jaar geleden gesprongen. Nu werken we hier met 5 vaste parttime personeelsleden, 8 jobstudenten, 2 flexijobbers. Met mezelf inbegrepen 16 mensen.’
Broodjesdag
‘De drukste dagen vind je op woensdagmiddag na school en op vrijdag. Vrijdag is blijkbaar broodjesdag in Vlaanderen. Maar wij leveren iedere dag naar bedrijven in Stekene, Sint-Gillis-Waas en Moerbeke. Andere piekmomenten zijn zaterdagmorgen tijdens de markt, maar dan zijn het vooral koffie en gebakjes, en de maandag. Waarschijnlijk omdat er dan zo goed als niks open is in Stekene. Wij waren tot voor kort zeven op zeven open maar sinds enige tijd zijn we op zondag gesloten. Het was een moeilijke beslissing maar eentje naar de toekomst toe ingeval er ooit kindjes zouden komen.’
68 broodjes en nog veel meer
Een blik op de kaart en het nodige telwerk leert ons dat er maar liefst 68 verschillende broodjes op het menu staan. ‘Ik werk er doorlopend en moet zelf soms ook spieken naar de samenstelling. De traditionele smos en préparé blijven populair maar daarnaast heb je onze drie toppers: martino, zuiderse kip (met parmezaan, zongedroogde tomaten en rucola) en Toro (Truffelmayonaise, rosbief, parmezaan, zongedroogde tomaten, rucola).’
Een blik op de menukaart opent nog een heel perspectief aan warme en koude mogelijkheden. Van huisbereide pasta en panini’s over wafels en pannenkoeken naar ijscoupes. Uiteraard met de daarbij horende dranken in de zaak die eind 2024 volledig gerenoveerd is en die plaats biedt aan 48 personen. Wie in de zaak komt ontbijten heeft de keuze uit drie verschillende formules.
Liever thuis of op het werk? Ontbijtmanden, schalen met broodjes, stokbroden, mini-broodjes. Het wordt allemaal ter plaatse geleverd.
‘Op speciale dagen doen we dan altijd nog wat extra’, zegt Laura. ‘Zo was er een Valentijns ontbijt met onder andere een roze smoothie en een aangepast gebak. Zelf gebakken uiteraard en die verse producten vallen in de smaak. Net daar ligt onze focus: vers, lekker, krokant en dat allemaal met de nodige dosis klantvriendelijkheid.’
Kaderstukje: Broodtique praktisch
Polenlaan 10, Stekene (net naast de ruime parking Tack)
Open van maandag tot vrijdag van 7 tot 18 uur
Zaterdag van 7 tot 16 uur
0465 64 77 22
www. broodtique.eatbu.com
Quote:
‘Vrijdag is blijkbaar broodjesdag in Vlaanderen. Maar wij leveren iedere dag naar bedrijven in Stekene, Sint-Gillis-Waas en Moerbeke.’
Laura Bryssinck