Bakkerijen die hun 55ste verjaardag kunnen vieren, je komt ze nog zelden tegen. Bakkerij Linthout in de Klein-Sinaaistraat – op de grens van 9180 en 9190 – vormt de uitzondering op de regel. Een portret van drie generaties ambacht, traditie en creativiteit.
‘Ons verhaal start met André De Kerpel (80), die samen met zijn vrouw Marcella Borghijs (+) een bakkerswinkel opende in Sint-Niklaas, in de buurt van de Witte Molen. André volgde een opleiding met een leercontract en leerde het vak bij diverse bakkers in het Gentse, waaronder de bekende bakkerij Vindevogel. In 1970 vond de verhuis plaats naar de huidige locatie. Met de komst van Dirk Linthout (57) en zijn vrouw Annick De Kerpel (57) trad de tweede generatie aan. Maar André is nog steeds actief in de bakkerij.’
5 markten per week
‘Van meet af aan werd gekozen om uitsluitend op markten te staan, vijf keer per week. Momenteel staan we op zaterdag in Wachtebeke, zondag bij speeltuin Tropical in Stekene, maandag in Zelzate, dinsdag in Moerbeke en woensdag in Kruibeke. We vertrekken ’s morgens rond 6 uur naar een markt, tegen 14u00 zijn we terug thuis. Iedere nacht begint Dirk rond 00u30 met de opstart van het ganse bakproces met de hulp van André. Tegen 3u30 komt ook Annick er bij. Een goede taakverdeling, mekaar aanvoelen is belangrijk om tot een resultaat te komen, iedere dag weer.’
350 broden
‘We beschikken over een marktwagen van liefst 10 meter lang, helemaal op onze maat gemaakt. Op die manier kunnen wij ons rijk assortiment tonen. Iedere dag bakken we circa 350 (!) broden in alle mogelijke variaties. Daar bovenop nog een groot assortiment drooggebak, denk aan eclairs, tompouces, appelflappen, ‘smoelen’, griesmeeltaarten, broodpudding en nog zoveel meer lekkers. We staan bekend om onze overheerlijke krieken-, rijst- en abrikozentaarten, Alles wordt in huis gebakken en dat proef je.’
Sociaal gebeuren
‘De markt, dat moet je graag doen. Je moet de klanten graag zien. Voor heel wat mensen is de markt een wekelijks uitje of een plaats om hun hart eens te luchten. Je hoort veel, maar discretie is geboden. Markten worden nog steeds goed bezocht, door jong en oud. Markten zijn een sociaal gebeuren, hopelijk blijven ze nog lang bestaan.’
Derde generatie
Met het aantreden van Sarina Linthout (33) is derde generatie actief. Onder haar merknamen Mello en Victor Wafels biedt ze heerlijke mellow cakes, koekjes en chocolade allerhande aan naast ook authentieke Brusselse wafels. ‘Met Pasen vallen de paasfiguren niet aan te slepen en ook rond Sinterklaas en de eindejaarsfeesten loopt het storm,’ vertelt Sarina. ‘Ik ben leverancier voor winkels, traiteurs en bedrijven over gans Vlaanderen.’
‘Bij mij geen industrieel product dat machinaal wordt gefabriceerd, maar 100% eigen werk volgens de regels van de kunst. De liefde voor het bakken zit me in de genen. Terwijl mijn ouders vooral blijven focussen op bakkerijproducten tracht ik als derde generatie weer iets toe te voegen aan ons familiebedrijf, met mijn eigen creaties die ik volop promoot op de social media. Op zaterdagen is mijn winkeltje geopend. Heel veel klanten weten me te vinden, voor zoveel lekkernijen komen ze graag langs in de Klein-Sinaaistraat.’
Bakkerij Linthout
Klein-Sinaaistraat 23 Moerbeke
09 – 346 89 10
Facebook: Bakkerij Linthout