Duurzamer én goedkoper met wasbare luiers – gaat dat?
Al vanaf ons eerste kindje Clara (3) gebruiken we wasbare luiers. Met de komst van ons tweede kindje Matis (1) zijn we vanuit ons appartement in Gent verhuist naar Kemzeke waar mijn man Joachim is opgegroeid.
Als ingenieurs weten we welke impact de productie van nieuwe dingen op het milieu heeft. Zelfs in Gent, in een appartement, hadden we een wormenbak in de kelder om het keukenafval te verwerken. Ik koop kleren vaak in de kringloopwinkel en Joachim herstelt zo veel als mogelijk.
Hoe starten met wasbare luiers?
Al lang proberen we minder te consumeren en meer te herstellen en te herbruiken. Met de komst van ons dochter Clara hebben we ons geïnformeerd over de mogelijkheden van minder kopen. Zo werden wij de eerste klanten van de toen nieuw opgestarte Babytheek Gent voor babyspullen die je toch maar een aantal maanden gebruikt en kozen dan ook voor herbruikbare luiers.
De tegemoetkoming voor de aankoop van wasbare luiers van Stad Gent is slechts 100 euro, daarmee kan je misschien 4-6 nieuwe herbruikbare luiers kopen. Zo zijn we met tweede- en derdehands luiers en oude luiers van vrienden begonnen. Ondertussen kan je bij de Babytheek Gent ook luiersetjes huren, om zo de verschillende systemen en merken van luiers op een goedkope en laagdrempelige manier uit te proberen, want er bestaat er veel keuze!
Het financiële aspect
We hebben toen grof berekend hoeveel we voor wegwerpluiers moesten betalen: als een kind 6 luiers per dag gebruikt over een periode van 3 jaar, en de goedkoopste luiers kosten 13 eurocent per luier dan betalen we 854,10 euro over de hele luierperiode van onze dochter.
We kochten voor circa 150 euro tweedehands wasbare luiers, ook wassen en drogen we zo energiezuinig als mogelijk. Ondertussen hebben we de luiers ook voor ons tweede kindje gebruikt, dus zijn we zéker wél onder de kosten van 1.700 euro voor wegwerpluiers voor twee kindjes – de afvalkosten nog niet meegeteld!
Life-cycle-analyse
Uit een life-cycle-analyse vanuit de UK van 2021-2023 weten we: wasbare luiers hebben een lagere CO2-voetafdruk dan wegwerpluiers, ook als je de wasbeurten meetelt. Maar veel hangt ervan af, hoe zuinig je met energie en water tijdens het wassen en drogen omgaat. De lagere CO2-voetafdruk van wasbare luiers is belangrijker dan veel te kunnen besparen. Maar indien wegwerpluiers inclusief afvalkosten heel wat goedkoper zouden zijn, dan waren we niet met herbruikbare luiers begonnen. Als groeiend gezin moet je ook oog hebben voor het budget.
Tegemoetkoming MIWA
Hier in Stekene hadden we in de MIWA-zine gelezen, dat gezinnen een tegemoetkoming van 50% van de kosten krijgen, en dat tot 250 euro. Voor ons derde kindje kochten we een set nieuwe luiers met wasbare billendoekjes omdat onze luiers toch écht versleten waren. We betaalden circa 500 euro maar kregen al snel een tegemoetkoming van MIWA van 250 euro. Op die manier hebben we voor 250 euro nieuwe kleurrijke wasbare luiers voor nummer twee, die we dan ook nog voor nummer drie kunnen gebruiken.
Elk stap telt
Voor ons eerste kindje hebben we de wasbare luiers écht voltijds gebruikt, ook als we op stap gingen. Maar toen was er ook corona en de lockdown. Sinds de komst van nummer twee hebben we altijd een zakje wegwerpluiers in huis, het leven met jonge kinderen is immers onvoorspelbaar. Daarom zeggen we: elk beetje duurzaamheid telt en ook de haalbaarheid is belangrijk. We kennen ook ouders die alleen deeltijds herbruikbare luiers gebruiken: thuis altijd wasbare luiers en in de crèche het systeem wat ze daar gebruiken.
Informatie
Er is heel wat informatie over wasbare luiers online te vinden in specifieke groepen op facebook. Op de website van MIWA kan je ondertussen ook een gids als e-book vinden, met goed overzicht over herbruikbare luiers. Het beste is om in het begin een setje uit te lenen en uit te proberen wat voor jullie gezin werkt – voltijds of deeltijds wasbare luiers – ofwel via een Babytheek of via vrienden.