Een pomp die tweeduizend liter water per seconde kan verzetten, zonder puree te maken van meegezogen vis. Milieuvriendelijke topinnovatie in Stekene.
Neen, dit gaat niet over een pomp voor de vijver in je achtertuin. Denk groter, veel groter. Mechanisatiebedrijf Van Hooste uit Stekene legt zich toe op openbare waterwerken: stuwen om het waterdebiet te regelen in onze waterlopen, pompen om regenwater af te voeren naar rivieren, schroeven van Archimedes, geautomatiseerde roosterreinigers om vuil uit kanaalwater te halen, … ‘We werken vooral binnen Vlaanderen en Brussel, maar er is ook interesse uit Wallonië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland’, verduidelijkt bedrijfsvoerder Bert Van Hooste.
En nu ontwikkelt Van Hooste ook de allereerste visvriendelijke pomp – een primeur! Op 7 oktober 2024 kreeg de verzamelde pers de officiële aankondiging op het bedrijfsterrein in de Kleistraat te Stekene, en een demonstratie van het testmodel, een kolos van 6m hoog en een leidingdiameter van 90 cm. Hoewel, eigenlijk was de absolute primeur een week eerder voor de eigen werknemers en hun familie, die met 240 aanwezigen werden uitgenodigd voor een opendeurdag om deze verwezenlijking te vieren.
Uitdagende projecten
‘Van Hooste is een familiebedrijf dat niet terugdeinst voor uitdagende projecten’, licht Bert Van Hooste toe tijdens een persoonlijke rondleiding. Van Hooste is een groot bedrijf met verschillende zones op de werkvloer voor diverse technieken zoals lassen, plooien, snijden. Ze investeren ook zwaar in speciale toestellen, voorbij de traditionele metaalbewerking: een Fiber-laser voor platen en buizen, draai- en freesmachines, en zelfs een spectaculaire 5-assige, simultane freesmachine om complexe 3D modellen te produceren. (Tip: als Van Hooste meedoet aan een open bedrijven dag, absoluut ‘vaut le détour’.)
Bert Van Hooste: ‘We zijn betrokken in openbare aanbestedingen en kijken waar we onze meerwaarde kunnen inzetten. Van Hooste maakt actief de keuze voor projecten waar een zekere mate van onderzoek nodig is en waar we goesting in hebben om de uitdaging aan te gaan.’
Biodiversiteit
De visvriendelijke pomp kwam tot stand dankzij een uitgebreid R&D traject, verduidelijkt projectingenieur Brecht Van Damme in een presentatie. ‘Traditionele pompen vermalen helaas veelal de vis in onze waterlopen, met desastreuze gevolgen voor het visbestand en de biodiversiteit. Onze visvriendelijke pomp heeft een waaier die speciaal is ontworpen om de impact op de vis zo gering mogelijk te maken. De pomp draait ook aan een lager toerental. Voor een vis maakt dit design het verschil tussen een frontale botsing in een traditionele pomp versus – in het slechtste geval – een schampschot in onze visvriendelijke pomp.’
Om tot dit unieke design te komen werd eerst een computermodel ontwikkeld. Een Duits bedrijf voerde gespecialiseerde simulaties uit en dit model werd dan dankzij de toegepaste ervaring van Van Hooste in-house verder verfijnd. Hierna is gestart met de praktische uitvoering van deze visveilige pomp. Tijdens en na constructie en assemblage zijn hier verschillende testen op uitgevoerd.
‘We kregen voor dit onderzoek financiële steun van VLAIO, het Vlaams agentschap innoveren en ondernemen. Het extra duwtje in de rug voor dit R&D project is zeer geapprecieerd, want uiteraard heeft Van Hooste heel veel geïnvesteerd in deze pomp,’ zegt Bert Van Hooste.
Overlevingskans van een vis
Het afgewerkte testmodel werd uitvoerig onderzocht door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). ‘Vier biologen zijn hier ter plaatse komen testen gedurende enkele dagen. Met echte levende palingen waarop sensoren waren bevestigd. Water met deze vissen erin werd opgepompt en nadien controleerden de biologen de gezondheidstoestand van de vissen. En met succes. De overlevingskans van een vis die wordt opgezogen door onze pomp is nagenoeg 100%.’
‘Eénmaal er een visvriendelijke pomp bestaat, waarom zou een overheid dan nog kiezen voor een reguliere pomp?’ aldus Bert Van Hooste.
Quote:
‘Van Hooste is een familiebedrijf dat niet terugdeinst voor uitdagende projecten’,
Bert Van Hooste