Jan, Mathias, René, André en Luc hebben een gedeelde passie aan het fietspad van de oude spoorlijn in Kemzeke, namelijk moestuinieren. In een volkstuintje zoals je er niet veel meer kan vinden in Vlaanderen.
Sedert 1979 stelt de gemeente het perceel grond gratis ter beschikking voor liefhebbers. In de loop der jaren kwamen verschillende enthousiastelingen daar samen om hun hobby, zelf groenten kweken, te beoefenen.
Ze zijn allen lid van de VZW Tuinhier, een organisatie die amateur tuinieren in Vlaanderen wil stimuleren en vormgeven. Een stichting met een 100-tal leden in Kemzeke zelf. Diverse onderdelen zoals siertuinen, traditionele en bio tuinen.
De huidige ‘équipe’ in Kemzeke kweekt vooral milieuvriendelijk diverse soorten groenten. Sla, prei, ajuin, patatten, wortelen, tomaten, venkel, spinazie, witlof, wortelen, pompoenen, courgetten, enz.… Kortom, gezonde producten van het land.
Gezonde geest
Tips voor een voorspoedige groei, uitwisselen van zaaigoed en plantjes, delen van jarenlange praktijkervaring en vooral een goed humeur zijn hun sterke punten. Niets is meer bevorderlijk voor een gezonde geest dan, na het intense werk in volle natuur en een oase van rust, je eigen oogst te kunnen verwerken in de keuken. Of simpelweg gul uitdelen aan familie en vrienden.
Ziektes of plagen in hun moestuin gaan ze te lijf met biologische middelen. Of als het echt niet anders kan, met toegelaten bestrijdingsmiddelen. Zoals slakkenkorrels. Want die beestjes richten een ware ravage aan op de jonge planten.
Resistente soorten
De aardappelen en tomaten hebben vooral last van dezelfde ziekten, veroorzaakt door een heel hardnekkige schadelijke pseudoschimmel. Daarom worden tegenwoordig resistente soorten geplant en verschillende rassen vlak naast elkaar. Het is een echte uitdaging om hun oogst te vrijwaren. De afgelopen natte maanden zullen ook niet bepaald bijdragen tot een riante of overvloedige oogst.
En dan is er ook nog de coloradokever. De larven van deze lastige vliegende beestjes hechten zich aan de onderkant van de bladrand en kunnen de oogst heel wat schade toebrengen. Zo is schudden met de blaadjes en doodknijpen van de kevers ook een bezigheid…
Plantgoed kopen ze meestal via groepsaankoop of via gespecialiseerde bedrijven. Ook ruilbeurzen, georganiseerd door de diverse afdelingen van Tuinhier Vlaanderen.
Kennismaken met deze fervente tuinfanaten kan je op regelmatige basis in Kemzeke. Een paar voordrachten per jaar, met gastsprekers, is de ideale manier om tips voor je eigen moestuin te verzamelen. Deze voordrachten gaan door in d’Oude School in Kemzeke. Wellicht heb je met deze gedrevenen ook al kennis gemaakt tijdens de jaarlijkse plantjesruildag.
Goesting in tuinieren? Ga gerust eens kennismaken met deze leuke groep vrienden!