Het nieuw McDonalds restaurant in Stekene lokt heel wat volk en dat brengt natuurlijk bijkomende verkeer-en afvalstromen op gang. De Gazet in op een niet-wetenschappelijke expeditie.
Enkele maanden na opening valt niet te ontkennen: de nieuwe McDonald’s is in trek. De drive-in bevat schijnbaar op elk moment van de dag een rij aanschuivende auto’s, het restaurant is goed gevuld ook buiten typische etenstijd en op een zwoele zomeravond zit het terras bomvol, zelfs al blijkt de ijsmachine dan even buiten werking.
Concrete bezoekersaantallen krijgen we niet van McDonald’s. ‘Die cijfers delen we nooit met de media, want dat is te gevoelige informatie voor een beursgenoteerd bedrijf,’ vertelt Florent Baudewyns van McDonald’s België. Maar zelfs zonder cijfers lijkt het erop dat stilaan een nieuwe hotspot ontstaat aan de Tromp. Veel volk, dat betekent natuurlijk ook meer verkeer.
‘McDonald’s hanteert zoveel mogelijk een proactieve aanpak voor het aspect verkeer,’ verduidelijkt Florent Baudewyns. ‘Voor de bouwaanvraag reeds werd een mobiliteitsstudie uitgevoerd die aangaf dat er geen grote mobiliteitsproblemen konden worden verwacht. Een opening van een nieuw restaurant zorgt natuurlijk voor heel veel volk en verkeer in het begin. Maar sindsdien hebben we geen grote problemen vastgesteld.’
Toegegeven, heel erg onwetenschappelijk en geenszins statistisch relevant, maar de enkele keren dat wij de buurt bezochten, stelden we geen anomalieën vast op het gebied van verkeer. De files aan de dubbele rotonde op gezette tijdstippen zijn helaas niet opgegeten door de komst van het nieuwe restaurant.
Fietsers
Voor fietsers blijft het wel uitkijken, met meer auto’s die het fietspad kruisen. Maar erg appetijtelijk is dat fietspad sowieso niet: in beide richtingen enkel ‘moordstrookjes’ (woord van het jaar 2018) – louter verf scheidt de fietsers van het doorgaans drukke autoverkeer. Weinig verwonderlijk dat we er helemaal niet veel fietsers treffen. Misschien verkiezen die een langere route en de fietstunnel aan de Westakker of de doorsteek aan de Kluizendijkstraat?
Zwerfvuil
En wat met het zwerfvuil die de volkstoeloop richting Tromp teweegbrengt?
Andermaal geheel niet wetenschappelijk onderbouwd, maar de keren dat wij zwerfvuil met het McDonald’s logo aantroffen in Stekene dateren van voor de komst van het restaurant. En het rood-gele logo op de verpakking valt echt wel meer op dan pakweg het bruine papier rond een doorsnee pak friet. Weinig verwonderlijk dat het bedrijf hier zelf veel aandacht voor heeft.
Florent Baudewyns: ‘De aanpak van zwerfvuil is heel belangrijk voor het merk McDonald’s en natuurlijk ook voor het milieu. Ook hier hanteren we een proactieve aanpak. Nog voor de opening van het restaurant was er een constructief overleg met de burgemeester en de schepen van lokale economie. En er is hieromtrent continue overleg met het gemeentebestuur.’
‘De franchisehouder en zijn team organiseren rond het restaurant geregeld opruimingsronden: elke dag zorgen zij ervoor dat er geen vuil op straat rond het restaurant ligt. En er is ook een korte lijn tussen gemeente en franchisehouder voor de eventuele aanpak van specifieke gevallen. Zo kunnen we kort op de bal spelen, indien nodig.’
Maar, mijns inziens, is de hoofdoorzaak van zwerfafval niet het burgerrestaurant maar de burger. Misschien moeten we met z’n allen gewoon stoppen met afval op straat te flikkeren.