Het is niet de meest sympathieke titel maar zoals wel vaker dekt de vlag hier ook niet de lading. Wijnclub La Cuverie organiseerde in het werkjaar 2023-2024 tien proeverijen. En de laatste is op 17 juni, dan wordt de resterende pot aan een laatste voorraad wijn opgemaakt.
Wij waren te gast op 18 maart. Het dagthema was ‘Assemblage met rode Bordelese druiven’. Ik drink graag een glas maar ik ben absoluut geen wijnkenner, ik voelde me als een kleuter op de universiteit. Ik dacht dat Bordelese druiven enkel rond Bordeaux geoogst werden. Niet dus, er werden wijnen uit verschillende landen geproefd waaronder Italië en Argentinië…en weer uitgespuwd. Mijn hart brak toen ik de rode godendrank roemloos in de emmer zag verdwijnen.
15 deelnemers
Voorzitter Luc Maras, secretaris Filip Smet en penningmeester Anne Verschelden (het enige originele lid sinds de stichting van de club in 1990) hadden mij een warm welkom bezorgd. Mét glazen, want blijkbaar brengt ieder lid zijn eigen wijnglazen mee. ‘We beperken ons bewust tot 15 deelnemers’, legt Luc uit. ‘De reden daarvoor is heel praktisch: 15 glazen zijn ideaal om een fles te verdelen. Zo kunnen we ook de aandacht van de proevers in één groep vasthouden. Anders ontstaan er kliekjes die onderling beginnen praten en verdwijnt de focus. De bedoeling blijft nog altijd om te leren over wat er in je glas zit. Om nieuwe wijnen en landen te ontdekken. Er zijn meer kandidaten en die staan op een soort bezoekerswachtlijst. Wij vragen onze vaste leden om tijdig te melden indien ze verhinderd zouden zijn, dan vullen we graag hun plaats op.
Formule ongewijzigd
La Cuverie ontstond dus in 1990 onder impuls van Jan Mels, Raf De Meester en François D’Hooghe. Oorspronkelijk in Kemzeke, enkele jaren in het oud station van Stekene maar sinds 2018 in d’Oude School op het Kemzeekse kerkplein. De formule is nog steeds dezelfde als 34 jaar geleden: acht tot tien wijnen worden uitgeschonken en geproefd. De lichtste wijnen eerst, stilaan opbouwen en het zwaar geschut als laatste. Iedere wijn wordt getaxeerd volgens drie criteria. De kleur is goed voor maximum drie punten, neus voor 7 en smaak voor 10 punten. Na afloop worden de resultaten opgeteld en wordt een gemiddelde gemaakt. Pas dan wordt de prijs van de fles onthuld. Want de duurste zijn niet altijd de beste.’
Diverse thema’s
‘Ieder jaar hebben we een maandelijkse proefavond van september tot juni. We proberen de tien thema’s zo uiteenlopend mogelijk te houden. Onze leden mogen zelf een onderwerp aanbrengen en dan ook de degustatie leiden.’ Het thema van 18 maart was zoals gezegd ‘Assemblage met rode Bordelese druiven’, gepresenteerd door Ludo Raemdonck. De voorbereiding was op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Een gedetailleerde beschrijving van de regio, de wijngaarden, de druivenrassen, de processen, de wijnen in het algemeen en specifiek de wijnen die geproefd zouden worden. Allemaal netjes gebundeld in een tekst van maar liefst twintig bladzijden, mooi gelardeerd met de foto’s en kaarten van de regio.’ Maar de kers op de taart was de live presentatie tijdens de proeverij. Ludo groef op onnavolgbare wijze nog wat dieper in de materie, beantwoordde vragen en stelde ook vragen naar de leerlingen. ‘Ge hebt uw les weer niet geleerd hé’, was enige malen op strenge maar ludieke toon te horen.
Quote:
‘De bedoeling blijft nog altijd om te leren over wat er in je glas zit. Om nieuwe wijnen en landen te ontdekken.’
Luc Maras