Voor de Cultuurprijs van 2023 waren er drie kandidaten genomineerd. Het Driekoningenzingen van Reintje Vos, de vzw Klein-Sinaai Leeft voor 25 jaar Anton van Wilderodepoëziewedstrijd, én natuurlijk de redactie van de onvolprezen Gazet van Stekene. Die laatste had dat moeten winnen, daar was iedereen het over eens. Maar rechtvaardigheid bestaat niet in dit leven. Dus heeft die Anton Van Wilderodepoëziewedstrijd de Stekense Cultuurprijs gewonnen, en dat is natuurlijk geheel en al onterecht. Meer zelfs, het is een grove blunder, een ongerechtigheid van jewelste. En wel hierom.
Dat vzw’tje uit Klein-Sinaai organiseert die Van Wilderodepoëziewedstrijd al 25 jaar. Met andere woorden: dat was duidelijk een valse start. Die gasten hadden 25 jaar voorsprong op de anderen. Een kwarteeuw voorsprong?! Dat is ronduit valsspelen, frauderen, foezelen, knoeien, rommelen, zwendelen, rotzooien, sjoemelen! Foefelen, ook! Dat is Tadej Pogacar 25 dagen vroeger dan de anderen in de Ronde van Frankrijk laten starten. Dan weet je ook al wie gaat winnen.
Die poëziewedstrijd heeft zijn naam ontleend aan een Moerbeekse dichter. Wat heeft Moerbeke met Stekene te maken? Die Van Wilderode heette zelfs niet eens zo! Die kerel schreef onder een valse naam! Hij schijnt een of ander dichtertje geweest te zijn van dertien in een dozijn. Zo’n priester die af en toe wat versjes schreef. En wat doet Klein-Sinaaise vzw’tje? Het organiseert onder de valse naam van die Moerbekenaar een poëziewedstrijd voor kinderen. Tjonge, ik wist niet dat Van Wilderode kinderen had! Maar laat ons nu tot de essentie komen: dat vzw’tje zet dus kinderen aan tot het schrijven van poëzie! Dat is toch ronduit schandalig! De jeugd stimuleren om haar vrije tijd te vullen met stupiditeiten als versjes schrijven! Komaan zeg, gedichtjes schrijven, wie doet dat nog?! Dat zou bij wet verboden moeten worden! Wat is het nut daarvan, wat is de maatschappelijke relevantie van versjes schrijven? Spoor de kinderen tenminste aan om hun vrije tijd nuttig te besteden aan Nintendo, Netflix en vandalisme!
Ik vraag me trouwens af hoe je 25 jaar lang zoveel kinderen zo gek krijgt dat ze gedichtjes insturen voor een wedstrijd waarvan het prijzenpakket bestaat uit boeken! Boeken begot! Wie leest er de dag van vandaag nog bóéken? Dat is toch compleet achterhaald? Boeken laten lezen is gewoonweg ledigheid propageren! Jaar na jaar zoveel inzendingen krijgen, dat gelooft toch geen mens! Volgens mij schrijft dat comité die gedichten gewoon allemaal zelf. Onder valse namen. In navolging van Van Wilderode, dus. En om dan voor zo’n oplichterij nog een prijs te krijgen, dat is toch schandalig!
Trouwens, dat comité heet niet voor niets ‘Klein-Sinaai Leeft’, kortweg KSL. Iedereen weet toch dat KSL een synthetische drug is? Volgens mij waren die mannen dus gedrogeerd. En het staat in het reglement van de Cultuurprijs dat er geen doping gebruikt mag worden. Ik heb het nagevraagd: de avond van de uitreiking is er géén dopingcontrole geweest. Dus overwegen wij van de Gazet van Stekene, die compleet clean schrijven, juridische stappen te ondernemen. Want als er één genomineerde kandidaat de Prijs verdiende, dan wij wel. Onze hoofdredacteur had de champagne al laten overvliegen, de meisjes in de Castel waren besteld voor een fijn feestje, er waren zelfs privékamers met mannelijke handlangers voorzien voor onze redacteurs die daar zin in zouden hebben.
Onze mecenassen van het gemeentebestuur, die sowieso alle kosten van de Gazet van Stekene op zich nemen, die ervoor zorgen dat de redactieleden met Maserati’s en Porsches rondscheuren en die onze maandenlange luxevakanties op Barbados betalen in ruil voor het bewieroken van hun verwezenlijkingen, en het vergoelijken van hun fouten, hebben zich al geëxcuseerd voor hun historische vergissing. Ze hebben ons beloofd dat ze de Cultuurraad zodanig onder druk zullen zetten dat de Gazet van Stekene volgend jaar, geheel en al terecht, wél de Cultuurprijs toegekend krijgt. Ze zullen ook, bij wijze van schadevergoeding, alle gemaakte onkosten van champagne en Castel, in veelvoud vergoeden. Zo zie je maar: soms, heel soms, bestaat er toch rechtvaardigheid in het leven.