Op 27 januari van dit jaar zou Meester Albert Van Hoeij, voormalig onderwijzer en schoolhoofd van de basisschool in de Hellestraat, honderd jaar geworden zijn. Deze memorabele verjaardag heeft hij nooit gehaald want hij overleed vlak voor zijn vijfennegentig.
Als prille twintiger werd hij ten tijde van WO II opgepakt door de Duitsers en naar Buchenwald en vervolgens naar Blankenburg gedeporteerd. Ontbering en de ontmenselijking heeft hij als politiek gevangene aan de lijve ondervonden en is ternauwernood aan de dood ontsnapt. Deze ervaring heeft zijn verdere leven voor een groot deel bepaald, vooral in de positieve zin. Vergeving, verzoening en verbinding was zijn leitmotiv. Deze boodschap heeft hij meermaals verkondigd in scholen, verenigingen alsook in Duitsland waar hij als lid en daarna als voorzitter van de Beirat, adviesorgaan van de voormalige KZ- gevangenen, enkele projecten ondersteunde en realiseerde. In december 2021 kreeg hij een eigen straatnaam in Blankenburg.
Daarom besloten zijn kinderen om van 2024 een gedenkjaar te maken. Dit startte met de plaatsing van een stolpersteine of struikelsteen – primeur in Stekene – aan het huis Trompstraat 65 waar hij meer dan zestig jaar heeft gewoond. Deze struikelstenen zijn het initiatief van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig en dit ter nagedachtenis van de slachtoffers van het nazisme. Ondertussen zijn er al 100.000 exemplaren in zesentwintig Europese landen geplaatst.
In het bijzijn van familie, afvaardiging van Dora-Blankenburg en gemeentebestuur, vrienden en ex-buren werd de eerste stolpersteine in de betonnen dekplaat, bij gebrek aan trottoir, van een hekstijl aan de straatkant verankerd en dit door de kunstenaar zelf. Het is de bedoeling dat ‘je struikelt met je hoofd en je hart’ bij het zien van de steen. Het gedenkjaar eindigt met een fototentoonstelling en de voorstelling van het manuscript – boek volgt later – van de notities van Albert Van Hoeij over de oorlogsperiode, zijn terugkeer en herstel en de impact op de rest van zijn leven. Geïnteresseerden zijn welkom in ‘t Helleken in het weekend van 19 en 20 oktober.