41 JAAR lang waren Hugo en Lut Goossens de bezielers van de Aveve-winkel in Stekene, in 2021 nam Benjamin Van Wesemael (34) de zaak over. Een kennismaking met een gedreven ondernemer. ‘Wij maken mensen gelukkig met ons assortiment voor dier-, tuin- en bakplezier.’
‘Ik behaalde een master pedagogiek aan de Universiteit van Gent met daarbovenop nog een master general management. Ik ben eigenlijk altijd al gebeten door alles wat met retail te maken heeft. Die passie wakkerde alleen maar aan bij Delhaize waar ik als gedurende 5 jaar als storemanager in verschillende vestigingen heb gediend. Drie jaar geleden deed zich een aantrekkelijke kans voor om Aveve Stekene over te nemen. Natuurlijk nam ik hierbij geen overhaaste beslissingen; de haalbaarheid en financiële afspraken met de bank moesten zorgvuldig worden overwogen. Er was meteen een klik met Hugo, hij zag in mij een ernstige kandidaat, waardoor we binnen de 4 maanden de verkoop hadden afgerond.’
Aanpassen
‘Hugo en Lut hadden een goed draaiende winkel achtergelaten maar als nieuwe zaakvoerder wenste ik uiteraard eigen accenten te leggen. Wij hebben een verbouwing gedaan en zijn zowat een jaar bezig geweest met een nieuwe ‘lay-out’. Een winkel is eigenlijk nooit af, ik zie altijd zaken die voor verbetering vatbaar zijn, efficiëntie staat voorop. Het aankoopgedrag beïnvloedt het productassortiment, duivenvoeder bijvoorbeeld wordt minder verkocht omdat het aantal duivenhouders fors daalt. Andere hobbyvoeders voor honden en katten zitten dan weer in de lift. Een automatisch voorraad- en bestelbeheer zorgt ervoor dat er geen lege schappen zijn,’
Bijscholing
‘Als ik iets doe dan streef ik naar de perfectie. Voor mij was Aveve een compleet nieuw verhaal, ik ben echt in het diepe gesprongen maar dat trekt me juist aan. Alleen al de productkennis – de winkel telt 9.000 (!) artikels – was een serieuze uitdaging. Ik volgde diverse cursussen, momenteel rond ik een opleiding af over sproei- en meststoffen voor het professionele circuit. Voor particulieren is er de laatste jaren veel middelen verdwenen en kunnen we enkel nog natuurlijke middelen aanraden om bijvoorbeeld onkruiden te verwijderen. Mechanisch door gebruik te maken van een voegenborstel, of spuiten met pelargonzuur, een natuurlijk product dat na gebruik compleet afgebroken wordt door de natuur.’
Nieuwkomers worden experts
‘We hebben een team van 6 personeelsleden, zowel ‘oude’ als nieuwe medewerkers. Het is een top team waar ik heel sterk op kan rekenen. We leiden nieuwe medewerkers zelf op. Alles draait om motivatie. Door ervaring kan je uitgroeien tot een expert, ik geef mensen graag kansen.’
Plezier in ondernemen
‘Ik woon in Waasmunster maar kom iedere dag met veel goesting naar Stekene. Ik heb enorm veel plezier in mijn werk, retail is de meest dynamische sector die ik ken, geen enkele dag is dezelfde. Er moeten bestellingen worden geplaatst, vrachtwagens komen te laat toe, een machine valt in panne, de plantjes moeten worden verzorgd… Wat bij ons voorop staat is dat onze klanten zich hier vooral thuis moeten voelen, een uitstap naar Aveve staat in het teken van ontspanning, mensen wandelen relaxt rond, ze zijn op zoek naar producten voor hun tuin, huisdier of om te bakken, kortom producten die geluk opwekken. En klanten gelukkig zien, daar doen we het voor.’
Napoleon
Naast ondernemen heeft Benjamin nog een bijzondere passie: geschiedenis, en meer bepaald de Napoleontische geschiedenis. ‘Ik raakte helemaal in de ban van de historische figuur van Napoleon door de podcast en de boeken van Johan Op de Beeck. Sindsdien lees ik alles over de kleine ‘verlichte despoot’ maar bezoek ik ook musea in binnen- en buitenland. Mensen beseffen te weinig wat dit slimme genie gerealiseerd heeft in de woeligste tijden uit de Europese geschiedenis onder meer op het vlak onderwijs en vrouwenrechten. Daar heb ik een oprechte bewondering voor.’
Quote:
‘Klanten moeten zich hier vooral thuis voelen, een uitstap naar de Aveve staat in het teken van ontspanning, mensen wandelen relaxt rond, ze zijn op zoek naar producten die hen gelukkig maken.’
Benjamin Van Wesemael