Van aardbeienconfituur tot Quadrupel
IN onze zoektocht naar Stekense bieren kregen we een tip van Brouwerij Boelens. De Knotswilg zou op het Oosteindeken een eigen bier brouwen. De Knotswilg? Nooit van gehoord, en staat daar geen “s” te veel?
‘Neen’, lacht brouwer Kris Smet (46). ‘Toen ik bier op de markt wilde brengen moest het kind een naam hebben. Het moest iets stoer zijn, een boom. Ik dacht aan een plataan, die staat hier in mijn tuin maar die brouwerij bestaat al. Een typisch Wase knotwilg dan, maar dat heb je al in Nederland. Dan zijn we de ludieke toer opgegaan en hebben we er een “s” tussen geplakt.’
Aardbeienconfituur
‘Als klein ventje had ik iets gelezen over fermentatie. Toen mijn moeder aardbeienconfituur gemaakt had, heb ik er enkele schepjes uitgenomen en laten gisten. Sindsdien stond er bij mij wel altijd iets te pruttelen op het vuur en alles wat gistbaar was heeft ook wel in een glazen pot gezeten. Toen ik later kinderen kreeg viel het even stil maar dan heb ik de draad weer opgenomen en heb ik een brouwersdiploma gehaald.’
Goede doel
‘Ik brouwde op kleine schaal, batches van 50 liter, voor eigen gebruik. Mijn vriendin Els woont in het Mechelse en zij werkt in een maatwerkbedrijf. We zijn allebei heel gevoelig voor kinderen en mensen die het niet breed hebben. Als er in het maatwerkbedrijf een uitstapje gepland was moest er geld in het laatje komen en dat was er vaak niet. Daarom een stukje van de omzet voor het goede doel maar als je geen licentie van de voedselveiligheid kan voorleggen is dat een probleem. Nu is die er wel en heb ik al mijn vergunningen nodig om te brouwen en te verkopen. Maar het maatwerkbedrijf zal ook nu een graantje blijven meepikken.’
Capaciteit
‘Ik had alles wat nodig had om te brouwen behalve één ding: voldoende capaciteit. Daarom ben ik met mijn recepten naar Brouwerij Boelens in Belsele getrokken. Ik was vooral benieuwd hoe mijn creaties zouden smaken nu ze uit hun brouwketels kwamen en de resultaten hebben me aangenaam verrast. Vanaf begin november zijn de bieren te koop via mijn website, de drankenhandels in Stekene en reken ik op de horeca.’
Mogen mogen
‘Het moet in de eerste plaats een hobby blijven, daarom hou ik de verkoop graag lokaal. Ik wil graag dat de mensen die mijn bier kopen mij kennen, mijn brouwerij en vooral het concept waarvoor De Knotswilg staat. Ik wil doen wat ik kan binnen mijn mogelijkheden want ik werk continu bij Arcelor Mittal in Gent. Het brouwen moet een plezier blijven, het commerciële laat ik aan Boelens. Ik ben blij met het leven van vandaag, ik wil dat zo houden en dat we ze nog lang mogen mogen.’
Winstmarge
‘Nu we het bier toch commercialiseren wilde ik het van de eerste keer goed doen als je ziet hoeveel energie er al ingestoken is. Samen met Els het logo, etiketten, bierkaartjes en glazen ontworpen. Het moet allemaal passen. Kijk eens naar dit glas’, zegt Kris. ‘Zelfs als je het schuin houdt kan je bij een donker bier de naam nog lezen. Geld bijleggen is een brug te ver maar ik werk aan de kleinst mogelijke winstmarge. Wat overblijft is voor het maatwerk. En ik sponsor wel eens bierpakket voor de jeugd. Ik kom uit de KLJ van Moerbeke maar mijn dochter zit in de KLJ van Stekene en mijn zoon in de Chiro van Stekene.’
Volmout
‘Al mijn bieren zijn volmoutbieren. Bieren zonder additieven, de smaak en de alcohol komen puur uit de mout. Sommigen voegen zaken zoals rijst toe, dat is perfect legaal maar ik doe dat niet. Het volmoutprocédé garandeert een diepere smaak.’ Ik kan het beamen, de perfect getapte Tripel tijdens het interview verdient een topscore!
KADER:
Brouwerij De Knotswilg verkoopt vier bieren via de vermelde verkoopkanalen en via hun website www.brouwerijdeknotswilg.be
Kris Smet beschrijft ze als volgt:
De Knotswilg Saison (5,6%): hier proef je nog echt het aardse van de ingrediënten.
De Knotswilg Tripel (8,3%): een zwaarder bier met toch een fruitige (citrus) toets.
De Knotswilg Elysium (5,4%): extra gehopt voor een sterker aroma.
De Knotswilg Quadrupel (8,5%): bier om te bewaren met een walnoottoets. Aanvankelijk donkerbruin maar na een jaar wijnrood.
Quote:
‘Het moet in de eerste plaats een hobby blijven, daarom hou ik de verkoop graag lokaal.’
Kris Smet