Verrassende nieuwkomer De Knotswilg presenteert 4 topbieren

Van aardbeienconfituur tot Quadrupel

IN onze zoektocht naar Stekense bieren kregen we een tip van Brouwerij Boelens. De Knotswilg zou op het Oosteindeken een eigen bier brouwen. De Knotswilg? Nooit van gehoord, en staat daar geen “s” te veel?

‘Neen’, lacht brouwer Kris Smet (46). ‘Toen ik bier op de markt wilde brengen moest het kind een naam hebben. Het moest iets stoer zijn, een boom. Ik dacht aan een plataan, die staat hier in mijn tuin maar die brouwerij bestaat al. Een typisch Wase knotwilg dan, maar dat heb je al in Nederland. Dan zijn we de ludieke toer opgegaan en hebben we er een “s” tussen geplakt.’

Aardbeienconfituur

‘Als klein ventje had ik iets gelezen over fermentatie. Toen mijn moeder aardbeienconfituur gemaakt had, heb ik er enkele schepjes uitgenomen en laten gisten. Sindsdien stond er bij mij wel altijd iets te pruttelen op het vuur en alles wat gistbaar was heeft ook wel in een glazen pot gezeten. Toen ik later kinderen kreeg viel het even stil maar dan heb ik de draad weer opgenomen en heb ik een brouwersdiploma gehaald.’

Goede doel

‘Ik brouwde op kleine schaal, batches van 50 liter, voor eigen gebruik. Mijn vriendin Els woont in het Mechelse en zij werkt in een maatwerkbedrijf. We zijn allebei heel gevoelig voor kinderen en mensen die het niet breed hebben. Als er in het maatwerkbedrijf een uitstapje gepland was moest er geld in het laatje komen en dat was er vaak niet. Daarom een stukje van de omzet voor het goede doel maar als je geen licentie van de voedselveiligheid kan voorleggen is dat een probleem. Nu is die er wel en heb ik al mijn vergunningen nodig om te brouwen en te verkopen. Maar het maatwerkbedrijf zal ook nu een graantje blijven meepikken.’

Capaciteit

‘Ik had alles wat nodig had om te brouwen behalve één ding: voldoende capaciteit. Daarom ben ik met mijn recepten naar Brouwerij Boelens in Belsele getrokken. Ik was vooral benieuwd hoe mijn creaties zouden smaken nu ze uit hun brouwketels kwamen en de resultaten hebben me aangenaam verrast. Vanaf begin november zijn de bieren te koop via mijn website, de drankenhandels in Stekene en reken ik op de horeca.’

Mogen mogen

‘Het moet in de eerste plaats een hobby blijven, daarom hou ik de verkoop graag lokaal. Ik wil graag dat de mensen die mijn bier kopen mij kennen, mijn brouwerij en vooral het concept waarvoor De Knotswilg staat. Ik wil doen wat ik kan binnen mijn mogelijkheden want ik werk continu bij Arcelor Mittal in Gent. Het brouwen moet een plezier blijven, het commerciële laat ik aan Boelens. Ik ben blij met het leven van vandaag, ik wil dat zo houden en dat we ze nog lang mogen mogen.’

Winstmarge

‘Nu we het bier toch commercialiseren wilde ik het van de eerste keer goed doen als je ziet hoeveel energie er al ingestoken is. Samen met Els het logo, etiketten, bierkaartjes en glazen ontworpen. Het moet allemaal passen. Kijk eens naar dit glas’, zegt Kris. ‘Zelfs als je het schuin houdt kan je bij een donker bier de naam nog lezen. Geld bijleggen is een brug te ver maar ik werk aan de kleinst mogelijke winstmarge. Wat overblijft is voor het maatwerk. En ik sponsor wel eens bierpakket voor de jeugd. Ik kom uit de KLJ van Moerbeke maar mijn dochter zit in de KLJ van Stekene en mijn zoon in de Chiro van Stekene.’

Volmout

‘Al mijn bieren zijn volmoutbieren. Bieren zonder additieven, de smaak en de alcohol komen puur uit de mout. Sommigen voegen zaken zoals rijst toe, dat is perfect legaal maar ik doe dat niet. Het volmoutprocédé garandeert een diepere smaak.’ Ik kan het beamen, de perfect getapte Tripel tijdens het interview verdient een topscore!

KADER:

Brouwerij De Knotswilg verkoopt vier bieren via de vermelde verkoopkanalen en via hun website www.brouwerijdeknotswilg.be

Kris Smet beschrijft ze als volgt:

De Knotswilg Saison (5,6%): hier proef je nog echt het aardse van de ingrediënten.

De Knotswilg Tripel (8,3%): een zwaarder bier met toch een fruitige (citrus) toets.

De Knotswilg Elysium (5,4%): extra gehopt voor een sterker aroma.

De Knotswilg Quadrupel (8,5%): bier om te bewaren met een walnoottoets. Aanvankelijk donkerbruin maar na een jaar wijnrood.

Quote:

‘Het moet in de eerste plaats een hobby blijven, daarom hou ik de verkoop graag lokaal.’

Kris Smet

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings