‘DE Weerspannige Brouwers’ waren de kleinste gecertificeerde brouwerij in het Waasland. Eind jaren negentig tot en met 2017 werd er in alle weerspannigheid bier gebrouwen en ten giste gelegd. Een gesprek met één van de oprichters Stefan Bolsens.
‘In mijn jeugdjaren was ik lid van de KLJ Stekene, daar leerde ik Jan De Clercq kennen. Op een dag vroeg Jan mij om samen bier te brouwen, na 2 minuten bedenktijd zei ik ja. Ons verhaal begon heel kleinschalig. Mijn vader had nog een dame Jeanne fles staan en Jan had een oude koperen ketel. Ons plan was om op een smeedijzeren gaspit 20 liter bier te brouwen. We konden ons installeren bij Jan thuis op de Heirweg in Stekene.’
Westmalle gist opkweken
‘Ons eerste bier was trouwens met Westmalle gist. We kochten jonge Westmalle tripel en de gist daaruit hadden we met fruitsap opgekweekt. Fruitsuiker is namelijk rechtstreeks vergistbaar. Aan de keukentafel met keukenrol, pincet en alcohol van 97 % om alles te ontsmetten begon het proces. Dat was best spannend want gist is heel gevoelig voor infecties. Maar het lukte zonder fouten. Tijdens het filteren en mede omdat er geen deksel op de ketel stond, waren er vele liters verloren gegaan. We hielden uiteindelijk 5l bier over. Maar het was wel drinkbaar en best lekker. Het was een amberkleurig bier van 5 á 6 % alcohol.’
Brouwerscursus
‘We wilden er mee doorgaan en gingen een brouwerscursus volgen. Ook gingen we op brouwerij bezoek. We organiseerde eens per jaar een bierproefavond. Van de opbrengst kochten wij ons 2 grote inox ketels van 100l. Met deksel deze keer. We deden alles handmatig, dat was nog te betalen. Ons hoogtepunt was /is nog steeds de Corbi-Art. Deze quadrupel heeft een alcoholpercentage van 9 á 9.5 %. Een bovengistend, zwaar donker volmoutig biertype, met een kleine schuimkraag. De geur en smaak is zoet met licht bittere toetsen op het eind.’
Uitbesteding voor grotere omzet.
‘Even hadden wij het idee om ons recept te laten brouwen in een brouwerij. Die onderhandelingen verliepen niet van een leien dakje. Ofwel wilden die brouwerijen hun logo erop, ofwel wilden ze het recept aanpassen. Allemaal zaken waar wij ons niet in konden vinden. Eén keer dachten we dat we een goede deal konden afsluiten. We hadden het brouwproces samen overlopen, en de specifieke nadruk gelegd op de moeilijkheden. Toch was het resultaat niet naar onze smaak. Het filteren was te vlug gebeurd waardoor het aantal suikers niet in orde was. Dat had invloed op het eindresultaat. Dit idee lieten we dus varen. We gingen het zelf doen!’
Officieel gecertificeerd
‘We droomden ervan om als officiële brouwerij verder te groeien. Dat vroeg veel doorzettingsvermogen. Een hoop papierwerk kwam op ons af. We hadden een boekhouder nodig, moesten accijnzen betalen. We kregen een handelsregister. Het voedselagentschap en de brandweer kwamen op bezoek. We moesten ook een professionele installatie aankopen met inox pompen en leidingen. De installatie moest op stoom verwarmd worden. En we hadden een koeling nodig voor vergisting. Het waren veel kosten voor het aantal liters bier dat wij brouwden. Wij brouwden 10 keer per jaar 50l. Op jaarbasis dus 500l. Wij hadden ook nog allebei een fulltime job naast het bier brouwen.’
Heroriëntatie
‘Elke maand droeg ik kosten toe, dat was voor mij niet langer houdbaar. Jan had wel nog ambitie om verder te doen, maar zag wel de moeilijkheden op ons pad. In een goede verstandhouding hebben we ‘De Weerspannige Brouwers’ ten grave gedragen. Nu brouwt Jan nog steeds onze Corbi-Art in zijn brouwerij De Zwarte Bron. Het recept is gewoon te goed om in de kast te laten liggen. Het is een mooie herinnering dat ik meehielp aan dit bier. Ook aan het ontwerp van het logo bewaar ik leuke herinneringen. Het was zwart-wit. Elk kaartje in de vorm van een dooskist werd met de hand uitgeknipt en gevouwen. Met een perforator werd een gaatje uitgeduwd om vervolgens met een lintje rond de flessenhals te hangen. Op die eerste lintjes stond nog een doodshoofd.’
Sunday Moon
‘Nu ben ik terug een hobby brouwer met een installatie van 20l. Tijdens de laatste bierproeverij die ik organiseerde op vrijdag 13 oktober 2023 kon men Sunday Moon 7 % proeven. Dit donker, bitter bier is deels met Viking mout. En het is op, dus als je me nu wilt excuseren, ik heb bier te brouwen.’
Quote:
‘Wat jezelf brouwt, brouw je beter.
Stefan Bolsens