ZEG nooit zomaar volksdansgroep tegen Volkskunstgroep Reintje Vos. In 2020 vierde de groep hun 50ste verjaardag terwijl de wereld kreunde onder corona. De Stekense Heemkundige kring d’Euzie publiceerde in december 2021 al ruim 100 bladzijden geschiedenis van Reintje Vos. Wij kijken samen met Carina Van De Velde en Joris Van Raemdonck -voorzitters in een duobaan- naar wat er vandaag en morgen in en rond het Vossenhol te beleven is.
‘DANSEN in ons lokaal zal voor het grote publiek wel het meest bekende zijn. Elke week op zaterdag voor de volwassenen die nog optreden en tweewekelijks voor de wat oudere dansers. Er hebben enkele ouderen afgehaakt die niet meer optreden, maar de jongere generaties staan klaar. Jeugdgroep Rosseel tot 9 jaar, Reinaerdijn van 10 tot 14. Dan is er de overstap naar de volwassenen. En dit is nu juist het mooie aan onze groep: Jong en oud gaan hier wonderwel samen.
Thuisgevoel
‘Het is een uitdaging om de jongeren warm te maken. Vaak niet makkelijk maar wie hier komt is hier graag. Ons lokaal is gezellig om je meteen thuis te voelen en tegelijk groot genoeg om onze pakweg 100 volwassenen en 20 kinderen in te laten dansen. Want hoe je het ook draait of keert, dat dansen was de aanzet van Reintje Vos. Ruim vijftig jaar geleden was volksdansen heel populair in de jeugdbewegingen en toen het bij het Davidsfonds een dansgroep zijn kat stuurde zijn wij op de kar gesprongen.’
Uitgeweken…
‘De meiboomplanting is nog altijd heel populair. Mensen van dichtbij en soms vaak heel ver tekenen jaar na jaar present. Noem het gerust het hoogtepunt van ons werkjaar, zeker wanneer het weer begin mei een beetje wil meezitten. Traditioneel op het kerkplein van Kemzeke. We zijn ooit even uitgeweken naar Stekene maar we voelden meteen dat het vertrouwde dorpsplein van Kemzeke een stuk populairder was bij onze leden een sympathisanten.’
Goedhartige mensen
‘In 1973 staken we voor het eerst de grens over en ontvingen we zelf ook buitenlandse gasten. Sinds corona zijn we niet meer weggeweest maar in augustus 2024 trekken we naar Polen. Naar een groep die hier was tijdens de voorbije meiboomplanting, de eerste buitenlandse groep sinds de pandemie. In 2020 is de meiboomplanting afgelast, in 2021 is ze coronaproof gehouden. In bubbels, en met linten tussen de tafels om de bubbels zeker niet te mengen. De buitenlandse gasten logeren bij gastgezinnen. Het is de filosofie dat onze eigen leden in de mate van het mogelijke als gastgezin fungeren maar vele andere particulieren zijn goedhartige mensen. En daar zijn we hen zeer dankbaar voor.’
Mee met de tijd
‘Het is een bewuste keuze om ons lidgeld beperkt te houden. Dit mag voor niemand een hinderpaal zijn, het is een mooie familiale groep en die instap moet laagdrempelig blijven. Voor 20 euro per volwassene of 15 euro per kind kan je een gans jaar komen dansen. Iedereen is meer dan welkom. En denk daarbij zeker niet alleen aan de traditionele dansen, we zijn echt wel mee met de tijd.’
Altijd iets leuk
Pas na een tijdje komt de aap helemaal uit de mouw. Dan wordt echt duidelijk welk breed gamma aan activiteiten Reintje Vos aanbiedt. Of zoals Joris en Carina het zeggen: ‘hier is altijd wel iets leuk aan de hand.’
- Vendeliers op zondagmorgen. Jongelui die met een vlag van 2 op 2 meter, aan een stok van ruim drie kilogram, wapperen. Een achttal gaan steeds mee naar de optredens.
- Muzikanten, een live-band die alle optredens begeleidt. Accordeon, dwarsfluit, blokfluit, viool en klarinet. Een vacature voor een slagwerker staat momenteel open.
- In dewinter is er aandacht voor de ambachten zoals mandenvlechten en kantklossen (thuis). Ieder jaar neemt Reintje Vos deel aan het ambachtelijk weekend. Met de eigen mensen maar ook als verzamelpunt voor derden.
- Bakken van pannenkoeken en kneutels. Dat is gekookt brooddeeg met rozijnen, geserveerd met een donkere siroop. Volgens Carina en Joris komen de mensen speciaal van veraf voor deze lekkernij.
- De eerste zondag van februari is er lichtmiswandeling en worden er pannenkoeken geserveerd.
- Op of rond Driekoningen gaan groepen koningen en herders zingen in de rusthuizen. Dezelfde avond doen ze dat over in de kerk van Kemzeke maar ook op privéadressen worden ze met open armen ontvangen.
- Het Sint-Jansvuur rond 22 juni. Dan is er een barbecue en wordt rond een groot vuur gezongen en gedanst.
- Het gezinsweekend, voor de leden en hun familie, in februari 2024 in Doornik.
- En zeker niet te vergeten: het jaarlijkse mosselfeest begin oktober.
Goed doel
Volkskunstgroep Reintje Vos is ook sociaal bewogen. Ieder jaar gaat een deeltje van de opbrengst naar een goed doel. Een persoon of vereniging met een link Groot-Stekene, nooit tweemaal achtereen dezelfde. In 2023 was dat VZW De Olijf.