SANS MERCI? Dat verhaal hebben we reeds gelezen in de Gazet van Stekene van zaterdag 9 april 2022 zullen onze trouwe lezers luidop denken. Dat klopt ook, je kan het trouwens nog nalezen op de website van Sans Merci. Maar ondertussen is er al veel water naar de zee en bier door de tapkranen gevloeid. Brouwer Jan Ongena heeft de Caliber.3 vaarwel gezegd en focust nu op een nieuw smaakpalet.
‘Ja, die Caliber.3 Tripel heeft goed gemarcheerd’, zegt Jan. ‘Aanvankelijk werd die thuis in de Bormte gebrouwen. Ik had een aantal vaste afnemers maar met mijn installatie kon ik maximum 100 liter per batch brouwen. Daar blijft in het beste geval amper 70 liter van over om te bottelen. Dat zijn ongeveer 200 flesjes, daarom het idee om die uit te besteden maar dat bleek achteraf een slecht plan. Ook al omdat de grondstoffen steeds duurder werden en dat kon ik niet doorrekenen aan de consument of handelaar.’
Gekkenwerk
‘Nog geen 10 bakjes bier na 30 uur arbeid en er niks aan overhouden. Puur gekkenwerk was het. Uitbesteden was comfortabeler maar ik ga het terug zelf doen. Zelf brouwen is altijd mijn passie geweest en ik heb nieuwe ideeën. Zelf verkopen op één exclusief adres en hooguit één drankenhandel vast beleveren.’
Virgule
Dat nieuwe idee heet Virgule (komma in het Nederlands), en dat komt in twee soorten. De Virgule Vert (groen), een zeer hoppig bier met een IBU (zie kaderstukje) richting 60. Bitter dus, door de massa hop. Die zal echter pas gebrouwen worden vanaf begin 2024 maar ik kreeg in naam van Gazet van Stekene alvast een voorproefje van zeg maar een prototype-batch. Geproefd en heel ruim goedgekeurd. Er komt ook een Virgule Rouge (rood), op basis van fruitconcentraat kleurt die eerder oranjeachtig.
Brut de la Reine
De Caliber.3 is verleden tijd, de Virgules zijn toekomstmuziek. ‘Vandaag ligt de focus op de nieuwe Brut de la Reine. ‘Ik wilde iets chique, iets prestigieus. Geen tripel of iets in de zin van de bestaande biertypes. Het is een aperitiefbier geworden met 13.5° alcoholpercentage. Doorgegist met champagnegist met de bedoeling om het te drinken zoals cava of champagne in een champagneglas. Met een IBU van 20 à 25 is het heel zacht, lichtjes zurig voor een veel groter publiek.’
Sprankelend aperitiefbier
‘De eerste batch is op heel kleine schaal geproduceerd, 50 flessen die voorlopig enkel thuis in de Bormte te koop zijn. Ik vind de smaak en de parels heel goed in balans, noem het gerust een sprankelend aperitiefbier. Ik ga voor de feestdagen volop inzetten op de Brut de la Reine. Dit lijkt me een segment met meer speelruimte dan pakweg de klassieke tripel. Ik zie wel hoe goed de verkoop marcheert, dan kan ik nog steeds de productie opdrijven.’
Het oog wil ook wat
De Brut de la Reine wordt gebotteld in flessen van 750 ml. ‘Ik hecht heel veel belang aan vormgeving en authentieke materialen. Het oog wil ook wat. Mijn huidig bierglas heeft de vorm van een wijnglas, een pak eleganter dan de doorsnee bierglazen. De Brut de la Reine komt niet in een cava- of champagnefles maar wel in een spumantefles, die vind ik mooier qua vorm.’
Reine
Jan blijft consequent in de Franse naamgeving. ‘Ik heb taal- en letterkunde gestudeerd en Sans Merci (fantasietje van het Engelse mercy) is gebaseerd op mijn familienaam Ongena. Maar Frans is toch één van onze landstalen en daar hebben we enige affiniteit mee. En voor wat de Brut de la Reine betreft…als je een koninklijk aperitiefbier produceert en je dochter heet Reine, dan is de keuze snel gemaakt’, besluit Jan.
Quote:
‘Zelf brouwen is altijd mijn passie geweest en ik heb nieuwe ideeën.’
Jan Ongena