SOCIALE integratie met Kerstmis is een bijzonder belangrijk element dat de nadruk legt op de gedeelde ervaring van vreugde, vriendelijkheid en tijd die samen met geliefden wordt doorgebracht. Deze kerst is een gelegenheid om sociale banden te smeden, zowel binnen de directe familiekring als in de bredere samenleving.
Tijdens deze periode proberen we onze krachten te bundelen om unieke feestmaaltijden te bereiden, onze huizen te versieren en samen deel te nemen aan traditionele rituelen. Deze gezamenlijke activiteiten bevorderen een sfeer van wederzijds respect en begrip.
De feestdagen maken ons ook bewust van de behoeften van mensen in nood. Jaarlijkse liefdadigheidsevenementen, zoals het uitdelen van geschenken of het bereiden van kerstmaaltijden voor de allerarmsten, mobiliseren de gemeenschap om de minder bedeelden te helpen. Dit is niet alleen een vorm van materiële steun, maar bevordert ook het gemeenschapsgevoel en de solidariteit.
Dit jaar richten we onze gedachten ook op Israël en Palestijn en Oekraïne. Voor hen die lijden in naam van wie weet wat. Zoals in 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen Duitse en Britse soldaten uit de loopgraven kwamen, elkaar groetten en samen het lied Stille Nacht zongen. Deze mooie gebeurtenis wordt herdacht door een houten kruis bij Ieper en door het nummer ‘Pipes of Peace’ van Paul McCartney.
Wat als…
Je mag dromen, het is tenslotte een tijd van wonderen.
Ik wil ook de kersttradities noemen, omdat die een belangrijke rol spelen bij de sociale integratie met Kerstmis. Feestdiensten, kerstmissen en samen kerstliederen zingen zijn een gelegenheid om buren, vrienden en de gemeenschap van gelovigen te ontmoeten. Het samen delen van deze momenten versterkt de sociale banden en smeedt een gemeenschappelijke identiteit.
Laten we ook de interculturele integratie niet vergeten. Veel mensen vieren Kerstmis volgens de tradities van hun land van herkomst en delen deze met anderen, waardoor het wederzijds begrip toeneemt. Het is een tijd waarin culturele diversiteit een rijkdom wordt en verschillen worden gevierd als onderdeel van een gedeelde ervaring.
En tot slot een interessant feit…
In Polen dekken we de tafel op kerstavond, we bereiden verschillende gerechten, om precies te zijn 13. Volgens de volksgebruiken moest er op kerstavond een oneven aantal gerechten zijn, en volgens de katholieke traditie moesten het er twaalf zijn, ter nagedachtenis aan de 12 apostelen.
De 24e december staat in het teken van fastfood, voornamelijk vis, maar ook de geliefde knoedels pierogi en veel gebak zoals cheesecake. We groeten elkaar door de hostie te delen. 25 en 26 december is een tijd voor familie, samenzijn en eten, en deze keer staat er ook vlees op tafel. Maar het is gewoon een excuus om samen te zijn, want dat is waar het allemaal om draait: je samen voelen met elkaar.
Ik maak van deze gelegenheid gebruik om jullie toe te wensen dat onze harten voor elkaar open blijven staan en dat de ontmoeting ons altijd verrijkt. Vrolijk kerstfeest en een vredig jaar 2024, vrij van oorlogen en crisissen van welke aard dan ook.