OP 7 november 2023 werd in de bib van Stekene het laatste boek van Dirk Bracke voorgesteld: Chicago. Postuum, de auteur overleed in 2021. De belangstelling was groot. Collega-auteurs, vrienden, kennissen en fervente lezers tekenden present.
Schepen Gunter van Campenhout verzorgde de inleiding, daarna gevolgd door Rob Baetens, Stefan van Guyse, Herman Van Campenhout, Diewertje Dierick, een kleindochter en de zonen van Dirk. Allen deelden in een paar anekdotes de bijzondere relatie met Dirk en lazen een fragment voor uit hun favoriete boek.
Heel afwisselend kreeg je getuigenissen over hoe Dirk was en werkte. De samenwerking met ‘Bokes in de bib’, de vele gezamenlijke lezingen, het maken van de film ‘Het mysterie van Kemzeke’, tot het samen schrijven aan één boek kwamen aan bod. Stefan Van Guyse speelde een prachtig stukje soundtrack uit de film ‘Het mysterie’.
Bruggenbouwer
Herman Van Campenhout met wie Dirk een vijftal boeken samen schreef had het over de rol van Dirk als bruggenbouwer. Zijn boeken waren steeds maatschappelijk bewogen, hij zorgde voor een nieuw landschap in de jeugdliteratuur. Controverse werd niet geschuwd, hij schreef eerlijk over een rauwe werkelijkheid, onverbloemd. Vaak toonde hij ons de achterzijde van de spiegel, de schaduwzijde van onze samenleving. Hij schreef nooit zonder grondige research, de verhalen zijn bijna altijd gebaseerd op ware feiten en persoonlijke ontmoetingen. Een nieuwe jeugdliteratuur deed zijn intrede en ook andere auteurs deelden in dit succes.
De zonen van Dirk vertelden hoe ze de manuscripten hielpen nalezen en corrigeren. Roeland Bracke schetste als laatste hoe Chicago eerst onuitgegeven bleef. Midden in corona, Black lives Matter, de opmars van woke… vond de uitgever het niet het juiste moment, men had behoefte aan positiever, lichter werk. Voor Dirk was dit een ferme tegenvaller, het was zijn laatste boek.
Dank zij de inzet van de familie is het boek er nu toch. Veerle Moureau van Standaard Uitgeverij over het boek: ‘Chicago vertelt het verhaal van Rowan, een meisje uit Afghanistan dat na een zuuraanval op haar vriendin Zohal met haar moeder en zus naar Antwerpen is gevlucht. Daar woont ze in de Chicagoblokken op Linkeroever. Het is een waargebeurd verhaal, Dirk kende het meisje persoonlijk maar heeft om de anonimiteit te verzekeren namen en plaatsen gewijzigd.’
Burgemeester Stany De Rechter sloot de boekvoorstelling af en nodigde iedereen uit om bij een hapje en drankje na te praten, er was gelegenheid het boek aan te kopen. Wat een boekvoorstelling ging zijn is méér geworden, een mooi en welverdiend eerbetoon aan Dirk en zijn werk.