Ik heb met Annelies afgesproken om het even te hebben over haar troetelding, haar boekenkastje. In de Koestraat, niet ver van de Boshoeve, tref ik het kleurrijk kastje aan met het opschrift: ‘Mijn lieve vijand,’ naar het gelijknamige boek van Dirk Bracke.
Tussen twee regenbuien door rijd ik verder tot aan haar idyllische buitenhuisje grenzend aan het Stropersbos, waarop nu eventjes fel de zon schijnt. De deur gaat al open voordat ik aangebeld heb en ik word hartelijk verwelkomd door Annelies.
Vooraf heb ik al een foto van het kastje genomen want zijzelf wenst er niet op te staan. Wanneer ik haar vraag naar het waarom, antwoordt ze: ‘Mijn persoontje doet er niet toe…’ Dan polst ze of ik misschien graag koffie wil? Daar zeg ik geen neen op. Ze is erg gesteld op haar rust en vrijheid, vertelt ze. Ooit was ze kleuterleidster. Later baatte ze met haar echtgenoot een doe-het-zelf zaak uit. Nu zijn ze gepensioneerd. Ecologisch leven staat bij haar heel hoog aangeschreven en het buitenhuisje voldoet op dat gebied aan de meest strikte regels, legt ze mij uit.
Haar kippen is ze een tijdje geleden kwijtgespeeld aan vraatzuchtige vossen, maar de reetjes die hier geregeld te bewonderen vallen, vooral ‘s morgens vroeg of in de rust van de avondschemering, daar is ze wég van. Zelfs voor vossen is ze tolerant gebleven: voor haar is het allemáál natuur!
Dan komt ons eigenlijke gesprek op gang. Ze vertelt van een buurvrouw die nooit las en er nu toch aan begonnen is door dat boekenkastje in haar omgeving.
Uit het boekje dat alle boekenkastjes vermeldt, koos ik dat van jou omwille van de titel: ‘Mijn lieve vijand’ een oorlogsverhaal. Heb je een voorkeur voor oorlogsverhalen?
‘Eigenlijk niet. Het is de Bib van Stekene die daarover beslist heeft. Wij zijn vrijwilligers die zich engageren om een boekenkastje op orde te houden en bij te vullen zodat het aanbod aantrekkelijk blijft. De namen van de kastjes zijn gekozen in gezamenlijk overleg.’
Heb je naderhand het boek toch gelezen?
‘Ja, en ik heb er erg van genoten! Dirk Bracke is een schrijver die zowel jongeren als volwassenen weet te boeien. In dit boek beschrijft hij de liefde tussen een Duitse soldaat en een meisje van hier gedurende WO II. Daarin komt De Klinge aan bod met haar verborgen steegjes en weggetjes die je, met het boek in de hand, ook nu nog kunt terugvinden. Daarvoor heeft Dirk veel opzoekwerk gedaan, vertelde zijn weduwe ons op die vergadering met alle geïnteresseerden. Later las ik ook het boek ‘Black,’ over de oorlog tussen verschillende allochtone jongerengangs in Brussel. Daar kon ik ’s nachts niet van slapen. Het is boek is ook verfilmd, weet je!’
Wie heeft die kastjes gemaakt?
‘Hiervoor heeft de gemeente de Broederschool – afdeling metaal – aangesproken. Die gasten hebben dat magnifiek gedaan. En de leerlingen van de Academie van Stekene hebben voor de beschildering gezorgd. Allemaal om te mooier, maar het mijne zie ik het liefst! Dat maakt het ook plezierig om ervoor te zorgen. Elke dag ga ik er met mijn hondje langs en zet de boeken terug op orde. Allemaal rechtop. Zelf hou ik van mooie uitgaven met glad papier en een verzorgde cover. Ik kan er echt van genieten om dat onder mijn vingers te voelen!’
Er is dan ook nood aan boeiende boeken om de interesse gaande te houden. Hoe wordt dat opgelost?
‘Daar zorgt de Bib voor. Enige tijd geleden merkte ik dat er niet veel meer veranderde in het kastje. Ik mocht die boeken naar de Kringloop brengen, zegden ze. Daarna kreeg ik van de Bib een stel nieuwe mee. Daarom was voorlopig enkel nog maar het bovenste schap gevuld maar daar komt verandering in. Recent heeft iemand er hele leuke boeken bijgezet. Er moet voor ieders interesse wat inzitten. Het principe is ruilen, maar dat hoeft zelfs niet, je mag het boek ook houden…’
Weet je nog wanneer jouw boekenkastje werd geïnstalleerd?
‘Wacht even, ik kijk het na. (Zoekt tussen de berichtjes op haar smartphone) Hier heb ik het: 2 februari 2023!’
Even later neem ik afscheid van Annelies. Het is hartverwarmend te zien hoe mensen zich belangeloos inzetten voor iets wat de gemeenschap ten goede komt…
Quote:
‘Dirk Bracke is een schrijver die zowel jongeren als volwassenen weet te boeien.’
Annelies van Mullem