Een primeur in Kemzeke: circa 2000 wijnstokken werden aangeplant achter de Muziekwijk. Bert Verbeke tekende het verhaal van het eerste Kemzeekse wijnhuis op bij initatiefnemer Jan Mels.
‘Het was altijd al mijn droom om ooit een wijngaard aan te leggen, maar een droom moet rijpen, stapje voor stapje. De voorbije decennia bezocht ik wereldwijd wijngaarden in onder meer Frankrijk, Zuid-Afrika, Chili en Argentinië. Van ieder bezoek stak ik telkens iets op. De wijngaard in Kemzeke van circa 0,5ha situeert zich op de overgang van zand naar klei, op een veld waar voordien aardappels en maïs werden geteeld. Bodemonderzoek leert dat er heel wat magnesium en ijzer in de grond zit, wat zeker en vast gunstig is voor druiventeelt. Bovendien zitten we er niet met de voeten in het water. Het perceel heeft een zuid/noord oriëntatie wat de beste garantie is op veel zon en is er weinig schaduw.’
Natuurlijke vijanden
‘Mijn bedoeling is om wijnen te produceren zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Dat is niet zo eenvoudig als het klinkt want een reeks natuurlijke vijanden maakt de druiven het leven zuur. Denk maar aan konijnen, woelratten, wespen, vogels, bladluizen en schimmels. Onder meer met kokers beschermen we de wijnstokken. Daarnaast speelt ook de wind een belangrijke rol in de bestrijding van schimmels. Tussen de druivenrijen zaaien we gras in met onder meer paardenbloemen en madeliefjes. Teelt van druiven vergt heel wat werk en investeringen. Naast de aankoop van de wijnstokken, wijngaardpalen en een tractor met klepelmaaier is er voortdurend onderhoud en verzorging nodig. Vaak zullen we het werk zelf doen, sporadisch huren we mensen in.’
Resistente druivenrassen
‘We opteerden voor resistente druivenrassen, zogenaamde PIWI-rassen (Duitse afkorting voor ‘Pilswiederstandfähig’ dat schimmeltolerant betekent). Het gaat om de Regent Rood, Souvignier Gris, Johanniteren Helios. Het betreft allemaal geënte wijnstokken. Hopelijk kunnen we tegen eind 2025 onze eerste schuimwijn presenteren naast ook nog een deel witte wijn en rosé. Uiteraard zullen de wijnen in Melovinja verkocht worden en mogelijks ook aan restaurants en andere horeca.’
Kwaliteit boven kwantiteit
‘We willen kwalitatieve wijn maken. Daarom ‘beperken’ we ons tot 1 fles wijn per wijnstok. We zouden meer kunnen produceren maar dat gaat ten koste van de kwaliteit. Ik ben blij dat het project is opgestart, het is een avontuur maar tegelijkertijd kan ik mijn kennis en ervaring ten volle inzetten. Op termijn willen we ook rondleidingen geven, hiervoor kan je contact opnemen via het emailadres
janmels@hotmail.com.’