EEN beiaard in Stekene? Wel degelijk, sinds 1975 beschikt de gemeente over een ‘klokkenspel’ aan de pui van het gemeentehuis. De invoering ervan had heel wat voeten in de aarde, naar verluidt zou er zelfs een stickeractie geweest zijn om de komst van het klokkenspel tegen te houden. Bedoeling was om vanuit het automatisch trommelspeelwerk uit te breiden naar een volwaardige beiaard die door een beiaardier kon bespeeld worden, maar zover is het nooit gekomen.
In het informatieblad van ‘De Stekense Belangen of de lijst van de Burgemeester’ en ‘Gelijk voor Iedereen’ uit 1975 staat de eerste vermelding over de Stekense beiaard (met dank aan Arnaud Heyse). ‘De beiaard bestaat uit 15 klokken (tegenwoordig 22 klokken) met diverse tonen en gewichten. De legering omvat 22% tin en 78% elektrolytisch koper. Het klokkenspel wordt bediend door een volautomatisch uurwerk met ingebouwd slagwerkmechanisme op twee klokken. De start van het mechanisme wordt voorzien per halfuur, met de mogelijkheid tot nachtuitschakeling van alle liederen en uurslag. Er zijn twee geperforeerde trommels en een geperforeerde gelegenheidstrommel voorzien van een aantal liedjes. De beiaardmuziek is van de hand van J. D’Hollander, stadsbeiaardier van Sint-Niklaas. Er is een waarborg van vijf jaar op de klokken, twee jaar op alle andere apparaten.’
Liedjes
Op het klokkenspel kunnen vanzelfsprekend liedjes worden ingesteld. Staan onder andere op de speellijst: ‘Zeg kwezelke’, ‘Het loze vissertje’, ‘Waar Maas en Schelde vloeien’, ‘Stille Nacht’, ‘Susa Nina’, ‘Waasland’, ‘Liedje van de smid’ en ‘De beiaard speelt zo schoon hij kan’. Enkele liedjes kunnen niet meer ingesteld worden omdat ze niet zuiver spelen.
Jaarlijks onderhoud
Een klokkenspel vergt het nodige onderhoud. In 2008 vertoonden de elektrische binnen slaghamers en de ophangbouten van de beiaard in het gemeentehuis van Stekene ernstige slijtage. Een vervanging van die onderdelen kan daarom niet langer uitblijven. Het toenmalige schepencollege stelde aan de gemeenteraad voor om de ophangbouten en binnen slaghamers te vernieuwen. De geraamde kostprijs werd vastgesteld op 14.800 euro. De gemeente betaalde dit bedrag zelf vanuit de begroting voor de buitengewone dienst.
‘Met de firma Clock-O-Matic uit Holsbeek hebben wij een overeenkomst voor een jaarlijkse onderhoudsdienst,’ vertelt Curd Gauwe, teamverantwoordelijke Facility. ‘Clock-O-Matic verbindt zich ertoe de installatie eenmaal per jaar grondig na te zien, te onderhouden en smeren door haar gespecialiseerde technici. Het betreft onder meer het regelen van alle elektronische hamers voor een snelle en zuivere aanslag, het smeren van de scharnierpunten van de hamers, controle van de elektrische beveiligingen, controle van de goede werking van de beiaardcomputer, beiaard- en uurwerkfuncties met eventuele tijdcorrectie. Bovendien garandeert Clok-O-Matic een beschikbaarheid van wisselstukken tot 20 jaar na het stopzetten van de productie ervan.’