FOTO: Frank Pollet
EEN taverne in de Kiekenhaag? Een B&B jaja, maar een taverne? Jawel, La Anea (Spaans voor lisdodde) is niet alleen een B&B met drie kamers, het is ook een weekend-taverne. Wij van de Gazet van Stekene, schoven er de benen onder tafel…
La Anea, Kiekenhaag 26. Oorspronkelijk zou het een sauna met horeca worden. ‘Gelukkig kregen we problemen met de vergunning,’ lacht praatvaar Maurice Geeraerd, ‘anders waren we nu, met die hoge energieprijzen, allang moeten stoppen!’ Maurice (73) stampte drie jaar geleden, samen met dochter Nadia (55), de zaak uit de grond. Nadia was toe aan een uitdaging en Maurice wilde iets meer omhanden. ‘Als ik een paar uur stilzit, wil ik iets gaan doen…’ Nadia wilde op haar twaalfde kok worden, maar mocht die studie niet beginnen van haar ouders. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en inmiddels heeft ze diploma’s van traiteur en kok op zak. ‘Een burn-out leerde me dat ik moest doen wat ik altijd al wilde doen.’ En dus verschanst Nadia zich met veel enthousiasme, lekker achter haar kookpotten.
Maurice is het manusje-van-alles in La Anea, poetsman en technicus, én, wanneer het nodig is, helpt hij in de keuken en de zaal. Op hem draait ook de ontvangst van de gasten, ze zijn meer vrienden dan klanten. Nadia heeft een parttimejob als financieel medewerker. Het belet haar niet om elke ochtend vroeg bij de bakker lekkers af te halen voor een uitgebreid ontbijt voor de gasten. Op zondag kunnen ze ook reserveren voor een ontbijt en op speciale zondagen zoals Valentijn en Pasen is er een feestelijk ontbijt.
Weekend
Op vrijdagmiddag 15 uur opent de taverne. Koffie, pannenkoeken, ijs… ‘Vanaf half februari serveren we ook echte Brusselse wafels!’ zegt Nadia enthousiast. Er is plaats voor 40 personen. Veel wandelaars en fietsers vonden al de weg naar de Kiekenhaag en niet alleen mensen uit de buurt: van aan de kust tot in Limburg beginnen ze La Anea te kennen. Maurice lacht: ‘Er zijn mensen uit Blankenberge die hier héél geregeld neerstrijken, en elke keer zeggen die: nu zijn we weer thuis! Dat zijn toch hele mooie complimenten!’ Nadia knikt: ‘Van sommige klanten krijg ik zelfs bloemen voor mijn verjaardag…’
De kaart
Er is een kleine vaste kaart met klassieke gerechten en suggesties die wekelijks wisselen. Vis, vlees, vegetarisch? Er is voor elk wat wils. Wat op tafel komt, is zoveel mogelijk lokaal. En Nadia is strikt: ‘Ik bestel niets zomaar, ik wil alle ingrediënten zíén voor ik ermee begin te koken!’ Onlangs was er een feestje met Marokkaanse mensen. ‘Uiteraard zorgden we ervoor dat ze halal konden eten. Als klanten ons van tevoren contacteren, is er veel mogelijk. Wij passen ons aan iedereen aan. Jammer genoeg reserveren klanten niet zo vaak. Het is pompen of verzuipen wanneer het hier, onaangekondigd, plotseling vol zit met bezoekers die willen eten.’
Het eten
Wij van de Gazet hadden netjes gereserveerd! Mijn Vrouw wilde graag de wilde eendenfilet met wintergarnituur (een suggestie, 29,00 euro) proeven, ik hield het bij een klassieker: vol au vent met frietjes (19,00 euro). We hadden allebei goed gekozen. De cuisson van de eendenfilet was perfect en de groentjes waren lekker beetgaar. Mijn vol au vent met royaal veel kip had een mooie volle smaak. Het slaatje in een apart kommetje was mooi gevarieerd én lekker. Eerlijke gerechten voor een eerlijke prijs. We besloten dat we binnenkort opnieuw naar La Anea trekken…