FOTO: FRPOL
In de komende editie van Poëziekrant verschijnen de resultaten van een onderzoek naar wat er aan Nederlandstalige poëzie in de Vlaamse bibliotheken te vinden is. De bib van Stekene werkte mee aan de enquête en scoort opvallend goed.
Jaren geleden schreef ik in opdracht voor de bibliotheek van Stekene een gedicht. Het heette ‘Schat’ en was een soort liefdesverklaring aan de bib. Nu blijkt dat ik het bij het rechte eind had. Voor Poëziekrant onderzocht ik hoe het gesteld is met de aanwezigheid van Nederlandstalige poëzie in de Vlaamse bibliotheken. Ik stuurde 28 bibliotheken een lijst met recente bundels en een lijst met vragen. 21 bibliotheken bezorgden me alle gevraagde info. Een van die bibs was die van Stekene.
Indeling
De 28 bibliotheken had ik ingedeeld in zes categorieën: een ‘buiten categorie’ (Antwerpen, Gent, Brugge), en vijf die ik uitkoos op basis van het inwonertal van de gemeente, één per Vlaamse provincie. Stekene zat dus bij de bibs van gemeenten met 11.000 tot 20.000 inwoners, samen met Ravels, Beernem, Lummen en Tremelo. Ik had hun een lijst met 25 (recente tot zeer recente) poëziebundels bezorgd en gevraagd aan te duiden welke bundels in de collectie zaten. Ook kregen ze een lijst met een achttal pertinente vragen.
Goede score
De bib van Stekene schoort met 11 op 25 bundels veruit het beste in haar ‘categorie’. Evenveel als Kortrijk, maar die stad heeft bijna 78.000 inwoners! Wanneer ik de resultaten van alle bibs oplijst, prijkt Stekene op een zeer verdienstelijke 9de stek, op 28 bibliotheken! 11 op 25 bundels, het mag dan niet veel lijken, het gemiddelde aantal bundels in alle bevraagde bibs bedraagt 9,6. En daar zitten dus ook de ‘grote drie’ bij, die 21, 23 en 25 op 25 scoren. Maar die bibliotheken beschikken over budgetten waar Stekens bibliothecaris Maarten D’hamers alleen maar van kan dromen.
Geld!
‘In 2022 besteedde de bib van Stekene zo’n 750 euro aan poëzie. Dat is ongeveer 2,5% van ons totale budget voor gedrukte materialen’, zegt Maarten. Even ter vergelijking: de Gentse bib De Krook spendeert jaarlijks (hou je vast) 4.000 à 6.000 euro aan poëziebundels! Toch vindt Maarten D’hamers het belangrijk om geregeld nieuwe gedichtenbundels op het schap te zetten. ‘We zijn er ons van bewust dat de uitleencijfers voor poëzie niet gigantisch zijn. Poëzie blijft een niche. Maar daarom vinden we het als bibliotheek heel belangrijk om net dit collectieonderdeel blijvend aan te bieden en in de kijker te zetten.’ En poëzie in de kijker zetten, doet de bib zeer zeker: ze organiseert (mee) een hele waaier aan activiteiten om aandacht voor poëzie te genereren. Zo is ze geregeld de locatie waar boekvoorstellingen plaatsvinden, organiseerde ze vorig jaar ‘Dichters thuis in Klein-Sinaai’ en is ze een van de Vlaamse bibliotheken die Weesgedichten laten adopteren. Mijn gedicht dat de gevel van de Stekense bib siert eindigt niet voor niets met de versregel: ‘De bib is een gedicht’.
Quote: ‘Poëzie blijft een niche.’
Maarten D’hamers