Vertelschortenfeest in de bib!

WANNEER ik woensdagnamiddag de bib binnenkom, zie ik ongeveer 25 kleuters tussen 2 en 5 jaar in een kring zitten, met blinkende oogjes gericht op de twee ex-kleuterjuffen Fabienne en Annemie, die zopas aan hun eerste verhaaltje ‘Moppereend’ begonnen zijn. Op twee tafeltjes is een decor gevormd.

Fabienne vertelt, acteert, lokt menige reactie uit van de enthousiaste kleuters die aan haar lippen hangen, terwijl Annemie met een arsenaal aan zelf genaaide poppen, exact nagemaakt volgens de illustraties in het gedrukte boekje, het verhaaltje visueel ondersteunt. Ze draagt een eveneens zelf genaaide schort waarop alle elementen van het verhaaltje voorkomen. Het is erg aanschouwelijk en de kinderen genieten mateloos. Buiten de uitgelokte reacties door Fabienne blijft het zeer rustig.

Op haar retorische vraag na een korte pauze aan de kleuters of ze zin hebben in nóg een verhaaltje, klinkt het overtuigend, jààà! Het wordt: ‘De drie biggetjes.’ Annemie haalt een nieuwe schort tevoorschijn die ze aandoet. Het huisje van stro, van hout en van steen zijn er duidelijk op te zien. Weerom is het muisstil. Annemie volgt met de varkentjes en de boze wolf de verhalende Fabienne op de voet. Er komt nog een derde verhaaltje en steeds lukt het beide dames de kleuters in de ban te houden en dat een vol uur lang!

Creatief bezig blijven

De twee zijn perfect op elkaar ingesteld. Sinds ze beiden ongeveer acht jaar geleden als kleuterjuf met pensioen gingen, wilden ze creatief bezig blijven en vooral kleuters plezieren. Hun uitdaging: kleuters van teveel beeldschermkijken weghouden met verhaaltjes waar in het normale kleuteronderricht al te weinig tijd voor overblijft. Misschien zetten ze hen wel aan tot lezen…

In de bib staan ze eenmaal per trimester paraat om een voorstelling te geven, in de kleuterscholen van Stekene en de deelgemeenten zijn ze graag geziene fijne gasten.