Het PelletFabriekje: hout is goud

BJÖRN Van Guyse uit Stekene ontwikkelde een eigen PelletFabriekje door de upcycling van oude en industriële apparaten die rijp waren voor de schroot. ‘Lokale houtige biomassa is een troef voor een warm en klimaatgezond Vlaanderen. Mijn pelletproces is 100% groen en energieneutraal. De houtpellets die uit mijn installatie rollen, zijn enkel voor eigen gebruik, ik heb er geen commerciële doelen mee.’

Biomassa gebruiken om energie op te wekken is controversieel, weet ook Björn. ‘Als we op grote schaal energiegewassen zouden kweken dan concurreren we om dezelfde schaarse grond waarop we ons voedsel kweken. Als we massaal inzetten op houtkachels voor verwarming, komen onze doelstellingen rond fijn stof in gevaar. Als we zouden kiezen voor grote biomassacentrales om voldoende groene stroom op te wekken, dan verbranden we teveel en te goed hout. Een oplossing ligt volgens mij op het inzetten op de lokale logistieke keten en samenwerking, maar eenvoudig is dat niet.’

4-jaarlijks knotten

In de Polder Sinaai-Daknam meer bepaald in de Stekense Damstraat, zijstraat van de Meersstraat, staat al decennia lang een KLE (klein landschapselement) van 60 knotwilgen. ‘De normale frequentie om te knotten is 5 à 7 jaar, maar dan heb je stammen met een diameter van 20cm en meer, die lastig zijn om te knotten en die vaak niet meer door de hakselaar kunnen. Ik kies om de cyclus korter te houden naar 4-jaarlijks om 100% hakselhout te hebben. Deze stammen zijn compacter, dus gemakkelijker te snoeien, ze worden zonder tegenpruttelen door onze hakselaar opgegeten en uitgespuwd.’

Voor het hakselen van het hout en het persen naar pellets kocht en verzamelde Björn uiteenlopende machines en toestellen waaronder een elektrische kettingzaag, een messenhakselaar, een tractor, een aanhangwagen, een hamermolen, een blower, een vijzel, een pers, een bigbag, enz.

Return is groot

Björn deed er ruim twee jaar over om het ganse traject te perfectioneren. ‘Je kan alle stappen in één keer overslaan door een kant-en-klare- installatie te kopen, maar dan is er een terugverdientijd van ettelijke jaren. Het is belangrijk om goed uit te rekenen wat je totale energiekost is om rendabel te zijn. In ieder geval: de return is groot, ik werk in de buitenlucht en maak van een afvalproduct een groene brandstof. Hout is goud!’

Interesse in deze installatie: u kan alle details, foto’s en filmpjes terugvinden op de website www.destoffigezolder.be/het-pelletfabriekje

Quote: ‘Het is belangrijk om goed uit te rekenen hoeveel je totale energiekost bedraagt om rendabel te zijn’