‘Door de klimaatverstoring is airco bijna een noodzaak geworden…’

V-CLIMA is het bedrijf van Lennert Verheggen en Anuschka Van Duyse. En dat hebben we geweten. Het echtpaar leidt de zaak met een ongeziene gedrevenheid. Bij elke vraag die we stellen, krijgen we ook antwoorden op vijf andere vragen…

V-Clima, ‘superdealer van Daikin’, is een begrip in het Waasland en ver daarbuiten. Wat twaalf jaar geleden begon als een eenmanszaak, is uitgegroeid tot een bedrijf met 12 personeelsleden. ‘Ik was koeltechnieker in loondienst. De klanten van mijn werkgever waren grote bedrijven die 24 uur op 24 moesten kunnen rekenen op service. Maar ik vond geen genoegdoening in mijn werk, het was allemaal te onpersoonlijk.’

Toen startte Lennert helemaal in zijn eentje V-Clima met warmtepomptoepassingen van Daikin. ‘Iedereen noemde dat toen airco, een luxeproduct dus, terwijl je er toch ook zuinig mee kan verwarmen. Toen de zaken goed liepen, begon Anuschka mij met de papierwinkel te helpen, in de weekends. Ons kantoor was de slaapkamer.’ Anuschka lacht: ‘Later palmde ik de woonkamer in met mijn papieren!’ Maar ook die living werd te klein. ‘We hebben een paar jaar een hangar met een bureau gehuurd, heel rudimentair’, gaat Lennert verder. ‘Maar die hangar werd verkocht, zo duur dat we moesten passen. In allerijl zijn we dan op zoek gegaan naar een stuk industriegrond. We vroegen aan de architect een staalbouw, met een zo groot mogelijk magazijn, en woonfuncties boven. Toen ze de eerste paal in de grond staken, dacht ik: fuck, wat hebben wij gedaan?!’

Warmtepomp?

Op de website lezen we: V-Clima, een partner voor koeling en verwarming. Bij alle klanten installeert V-Clima toestellen van Daikin. Lennert lacht: ‘Die firma maakt dit soort producten al van voor ik geboren werd! Die heeft dé expertise. Mijn ervaring is dat Daikin erboven uitsteekt. De Japanse firma maakt en test bijvoorbeeld dingenin Oostende. Als ik iets nodig heb, stuur ik gewoon een mailtje. De dag erna is alles meteen geregeld.’

Wie warmtepomp zegt, denkt aan lelijke bakken tegen de gevel. ‘Hela, wij integreren die units zo onopvallend of zo mooi mogelijk, da’s een kwestie van inventief zijn! Eigenlijk zijn er drie soorten warmtepomp’, legt Lennert uit. ‘Wij plaatsen meestal het lucht-luchtsysteem. De buitenunit haalt energie uit de lucht en die wordt door de binnenunit in luchtvorm weer uitgeblazen. Dat gebeurt met een heel straf rendement: voor elke wattage die je betaalt, krijg je vier à vijf wattage warmte. Een tweede is het lucht-watersysteem: de energie uit de buitenlucht wordt toegevoegd aan water. Zeer geschikt voor grotere ruimtes, met radiatoren of vloerverwarming. Een derde systeem is water-water. Daar ben ik, gezien de gigantische kostprijs en het discutabele rendement, geen voorstander van. Dat doen wij niet.’

Klimaatvriendelijk?

Hoe zit het met de klimaatvriendelijkheid van wat V-Clima doet? ‘Mensen denken niet in de eerste plaats aan het klimaat, maar aan hun portemonnee. Wij denken: als het slecht is voor de portemonnee, dan ook voor het klimaat. Warmtepomp werkt op elektriciteit, die heel groen én goedkoop kan zijn. De meeste van onze klanten hebben zonnepanelen. Dat is geen must, maar dan is warmtepomp nog veel zuiniger én klimaatvriendelijker. Geef toe, waar vroeger airco – toen ook al een warmtepomp! – een luxeproduct was, is het nu, door de klimaatopwarming, bijna noodzaak geworden. Je wil je kind toch niet laten slapen bij dertig graden?’

QUOTE

‘Mensen denken niet in de eerste plaats aan het klimaat, maar aan hun portemonnee.’