Zonder dat we er erg in hadden ‘ontdekten’ we een rode draad in deze decembereditie van de Gazet Van Stekene. In drie reportages staat gastvrijheid centraal, Stekene laat zich van zijn beste kant zien…
Als lid van de organisaties ‘Vrienden op de fiets’ en ‘Warm Showers’ ontvangen wij al jaren fietsers van over heel Europa bij ons thuis, ook bij redacteur Marc Van Hoeyland zijn rondtrekkende fietsers van harte welkom. Het concept is eenvoudig: voor 25 euro bieden we onze gasten een overnachtingsplaats aan, een warme douche en een uitgebreid ontbijt. Meestal schuiven ze ’s avonds ook nog eens aan bij het avondeten, met een flesje wijn erbij komen de verhalen los. We hebben er een aantal mooie vriendschappen aan overgehouden.
Wist u dat Stekene een voortrekkersrol speelt als één van de dertien pleegzorggemeenten in onze provincie en helpt om pleegzorg in de kijker te plaatsen? Pleegzorg is er voor kinderen en jongeren die om verschillende redenen tijdelijk niet thuis kunnen of mogen wonen, zij worden voor korte of lange tijd opgevangen door een pleeggezin. De Gazet besteedt hier graag aandacht aan. We gingen op verkenning uit bij Philip en Isabelle uit Stekene, zij bieden een ondersteunende opvang aan voor twee kinderen met autisme. De kinderen komen voornamelijk op woensdagmiddag op bezoek maar ook tijdens vakantieperiodes. Om dit alles mogelijk te maken worden ze hierbij begeleid door de vzw Tanderuis binnen het project ‘gASStvrij’. De organisatie is steeds op zoek naar nieuwe kandidaat-pleeggezinnen…
Voorts ging de Gazet langs bij schepen van Welzijn Grietje Cortebeek voor een update over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Stekene. In onze gemeente verblijven momenteel een 50-tal Oekraïners op diverse locaties: bij 11 gastgezinnen, in twee woningen van huisvestingsmaatschappij WoonAnker en een aantal Oekraïners vond een woning op de particuliere huurmarkt. De gemeente is de gastgezinnen zeer erkentelijk want de opvang betekent een bijzondere inspanning en dit al meer dan zeven maanden lang. De ontwikkelingen in Oekraïne zijn onvoorspelbaar, onzekerheid overheerst: blijven we in België of keren we terug? Ondertussen blijven de meeste vluchtelingen niet bij de pakken zitten en volgen Nederlandse les, vaak een voorwaarde om werk te vinden.
We kunnen nog even doorgaan over gastvrijheid in Stekene: Frank, Antoinette en Renaat Rooms stellen hun huis open voor de opvang en opleiding van een assistentiehond. Een assistentiehond begeleidt niet alleen mensen met een visuele beperking maar is ook een hulp voor rolstoelgebruikers, mensen met epilepsie en wordt ook ingezet in verzorgingstehuizen. In Oost-Vlaanderen zijn een dertigtal gastgezinnen aan het werk, die doen dat allemaal gratis maar de totale kostprijs voor de opleiding van een assistentiehond bedraagt al gauw 25.000 euro. Een assistentiehond verandert het leven van vele mensen, dankzij die hond kunnen ze vaak zelfstandig wonen.
Met de Gazet plaatsen we iedere editie een vrijwilliger in de kijker, in dit nummer zetten wij duizendpoot Guy Vlaeminck in de kijker. Belangeloos biedt Guy zich aan bij talloze verenigingen en clubs voor de meeste uiteenlopende klussen. Het motto van Guy behoeft geen commentaar: ‘Als echte Stekenaar moet je je geven voor ons dorp.’
De Gazet wenst u een fijne, sfeervolle kerst en Nieuwjaar!