Privé legermuseum met een vredesboodschap

Fietsend vanuit Stekene naar Koewacht merkte ik onlangs ter hoogte van Nieuwdorp een garagepoort op met twee geschilderde soldatensilhouetten. Vanuit mijn gezonde journalistieke nieuwsgierigheid klopte ik aan en werd allervriendelijkst ontvangen door Frank Dullaert (65) en zijn echtgenote. ‘Ik verzamel militaire voorwerpen, maar wil vooral een boodschap van vrede uitdragen.’

‘De verzamelmicrobe heeft me al langer te pakken, twaalf jaar geleden kocht ik een Amerikaanse legerjeep in Nederland. Hij stond op een boerderij en was nog in betrekkelijk goede staat. Ik knapte hem verder op en verkreeg de nodige inschrijfdocumenten. Op die manier kan er mee op de weg rijden naar evenementen of rommelmarkten. Binnenkort vinden de D-Day feesten plaats in Terneuzen inclusief een rondrit met een 30-tal legervoertuigen. Ik kom graag op dergelijke bijeenkomsten, ik ontmoet er gelijkgestemden, kan er mijn verhaal kwijt.’

De legerjeep was de start van een indrukwekkende verzameling. In zijn garage richtte Frank een klein museum in vol militaire voorwerpen uit de tweede wereldoorlog: vesten, helmen, gordels, munitie,… ‘Het begint een beetje uit te puilen. Niettemin ben ik toch nog vrij selectief bij het aankopen via het internet, beurzen of rommelmarkten. Er is ontzettend veel op de markt, je kunt je eraan blauw betalen en dat wil ik niet. Ik tracht steeds authentieke voorwerpen aan te schaffen.’

Twee agenten op bezoek…

Op aanvraag staat het museum van Frank open voor bezoekers. ‘Vaak zien we fietsers of wandelaars aarzelen of ze al dan niet zullen binnenkomen. Iedereen is van harte welkom, een overrompeling wordt het nooit. We hadden recent een moeder met haar tienjarige zoon op bezoek. De jongen was zo gefascineerd dat hij daarna nog een keer langskwam, hij vond het fantastisch om een helm op te zetten. Wij hadden ook eens twee agenten over de vloer, wij dachten dat we een bekeuring zouden krijgen of nog erger. Maar niets was minder waar, de agenten waren zeer geïnteresseerd in onze verzameling, tot mijn grote opluchting.’

Naast zijn ‘buitenmuseum’ beschikt Frank nog over een ‘hobbykamer’ met een gigantische modelbouwverzameling aan vliegtuigjes, jeeps, tanks en legerwagens. ‘Af en toe trek ik er ook op uit met een metaaldetector op zoek naar restanten op akkers of weiden. In de Heistraat is er ooit een militair vliegtuig neergestort maar ik vond er enkel nog wat kleine onderdelen. De meeste zoektochten leveren vooral veel blik of oude muntjes op.’

Oorlogen zijn zinloos

Frank en zijn vrouw zijn vaste bezoekers van militaire begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten. ‘Wij gaan regelmatig naar oorlogsmusea in Normandië rond W.O. II en de Westhoek rond W.O. I. Vorig jaar waren we een week in Ieper. Iedere avond luisterden wij naar de Last Post aan de Menenpoort, telkens weer een indrukwekkend moment. Het deed ons voor de zoveelste keer beseffen dat oorlogen zinloos zijn. De wereldoorlogen en al het leed mogen we nooit vergeten worden, dat wil ik uitdragen met mijn verzameling.’