‘Kunst in Kemzeke’ blaast dorpsgevoel nieuw leven in

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email
Share on linkedin

TIJDENS de Kemzeekse jaarmarkt op 10, 11 en 12 juni 2022 vindt voor de eerste keer het driedaags beeldenevenement Kunst in Kemzeke (KIK) plaats. Een 25-tal buitenkunstwerken en een 5-tal kleinere binnenkunstwerken staan dan opgesteld op een parcours in het centrum van het dorp maar vooral ook in de Muziekwijk. De bedoeling is om bij het evenement zoveel mogelijk verenigingen te betrekken om het Kemzeke-gevoel te versterken. Architect Paul De Hooghe is curator van het evenement, Bert Verbeke is voorzitter van het comité en dat met ondersteuning van Kunstenaarsvereniging ARTificium.

Ieder initiatief om het dorpsleven te versterken is welkom, festiviteiten rond de jaarmarkt stonden de jongste jaren op een laag pitje. Met het initiatief willen de organisatoren hun eigen gemeente laten herontdekken en ook het sociaal weefsel versterken. De (nieuwe) Muziekwijk is voor veel Kemzekenaren nog onbekend terrein. De wijk aanleunend bij het centrum herbergt veel groen, diverse waterpartijen en mooie uitzichten op de natuur. Een ideale locatie om buitenkunstwerken tot hun volle recht te laten komen. De kunstwerken zullen ook te zien zijn in diverse tuinen van particulieren.

Kunstwerken in metaal, beton, arduin, polyester

Tot 18 maart kregen kunstenaars, zowel uit de regio als ver daarbuiten, de kans om hun kunstwerken voor te stellen. Dat leverde een fraai palet aan buitenkunstwerken op in uiteenlopende materialen als metaal, beton, arduin en polyester tot installaties. Er komt een installatie waar de bewoners van de Muziekwijk mee kunnen aan participeren. Daarnaast krijgen nog een reeks binnen kunstwerken een plaats in het oud Gemeentehuis van Kemzeke.

De bezoekers van het evenement wandelen langs een parcours met vertrek aan het oud gemeentehuis. De route loopt verder naar de Muziekwijk, met onderweg nog een kleine ‘aftakking’ naar een prachtig maar wat vergeten pleintje met dertien oude wilgen in de Kemzekestraat.

Kinderen beschilderen kubussen

Naast de kunstwerken zullen ook drie houten kubussen in het oog springen. Het betreft kubussen vervaardigd uit pallethout. Kinderen van de twee Kemzeekse scholen – Reynaerdijn en 7-Sprong – zullen de kubussen kleurrijk beschilderen, ze hebben er in ieder geval al veel zin in. Op die manier hopen de organisatoren ook kinderen en hun (groot) ouders, vriendjes en kennissen warm te maken voor het evenement. Nog een kubus zal tijdens Stekeldag beschilderd worden door kinderen en volwassenen, onder begeleiding van leden kunstenaars van ARTificium.

Openingsreceptie op 10 juni

Het evenement wordt geopend in de Muziekwijk met een receptie op vrijdag 10 juni om 19u00. Via de facebookgroep ‘Kunst in Kemzeke’ en diverse andere mediakanalen krijgt u binnenkort meer nieuws over het evenement.