RAADSBRIEF

Grensoverschrijdend gedrag in de gemeenteraad van maart

Dinsdagavond, 19:57:51, uw journalist neemt plaats in het publiek voor de gemeenteraad van 22 maart 2022. Nog niet iedereen aanwezig, maar dat volgt mondjesmaat. Begroetingen blijken nog steeds een onderliggende kwaal, in enkele minuten tijd krijgt uw reporter een kus op de wang, een handdruk, en een vuistje. Vandaag weinig punten op de agenda, dit zou een korte raad moeten worden. 20:06:14, voorzitter Jan De Bruyne opent de vergadering nu de gemeentesecretaris plaats heeft genomen. Voor de laatste keer, zo blijkt al snel. Dirk De Vetter gaat met pensioen.

Praten zal in deze raad een pak gemakkelijker gaan, aangezien de plexischermen weggehaald zijn. Iedereen kan elkaar weer zien, en duidelijk verstaan. 

Onder de punten wordt een krediet van het gemeentebestuur verlengd. Na een interventie van gemeenteraadslid Luc De Cleir (Groen) voelt schepen Pieter De Witte zich genoodzaakt om uit te leggen hoe inflatie werkt. Interessant, uw journalist leert elke dag bij.

Daarnaast passeren de geplande agendapunten zonder veel problemen de stemmingsronde. Om 20:18:55 wordt het laatste geplande punt afgerond. Geen OCMW-raad, uw journalist is nog op tijd om Goeie Tijden, Slechte Tijden te volgen thuis en voor de haard te kruipen. Helaas, afspraak houdt ons hier, want er zijn nog net wel wat vragen vanuit de oppositie voor het bestuur. Niet op z’n minst het punt van Katrien De Vijlder (Groen) om Stekenaars bomen en struikgewas cadeau te doen om in de tuin te planten. Echter heeft het bestuur andere plannen om de boomdoelstellingen te halen. Er ruist tijdens de stemming niets door het struikgewas. Vlaams Belang zal zich tijdens de stemming onthouden. Die stellen toch eerst nog even de terechte vraag of Stekenaars niet verplicht worden om bomen in huis (lees: tuin) te nemen. Helemaal niet de bedoeling benadrukt initiatiefnemer Katrien, maar indien het punt wel zou passeren – belangrijke kanttekening – wordt er gekozen voor inheemse soorten. Eigen bomen eerst. CD&V tekent mee voor. Het heeft geen effect.

En dan, oorlogen in verre landen komen steeds dichterbij – in dat opzicht vraagt de oppositie naar de cijfers van Oekraïners die naar onze gemeente komen. Voorlopig nog geen aanwezig onder de hoede van de gemeente, verklaart Grietje Cortebeek, alhoewel er reeds enkele in onze gemeente aangekomen zijn die bij vrienden of familie verblijven. 32 gastgezinnen staan in de eerste lijn klaar indien een stroom vanuit Brussel onze gemeente bereikt.

Daarna, Moerbeke flirt met Lokeren, Kruibeke flirt met Beveren, maar met wie onderhouden wij amoureuze banden? Fusiegesprekken zijn aan de gang in het Waasland, en het gemeentebestuur verklaart ook dat fusies bij ons ‘bespreekbaar zijn’. Alhoewel de opties beperkt blijken, volgens de windrichtingen van de burgemeester. ‘Stekene is niet formeel betrokken bij fusiegesprekken, noch aan de ene zijde, noch aan de andere zijde. Ook niet aan de Zuidzijde. In het Noorden zijn onze opties natuurlijk beperkt, dan wordt het grensoverschrijdend gedrag.’

Nadat het gemeentebestuur geruime tijd het vuur aan de schenen wordt gelegd, verzoent iedereen voor Dirk De Vetter, en volgt er uitzonderlijk een receptie. Waar uw persmedewerker uitdrukkelijk verzocht wordt te blijven.

Het is 23:45:34 wanneer uw journalist gespijsd buitenwandelt.

Lars Stevens

Lars Stevens

Administratie & vormgeving
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram