Georges Dhollander verzamelt elke dag zwerfvuil in Stekene en Kemzeke

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email
Share on linkedin

WINTER of zomer, al tien jaar lang trekt Georges Dhollander (71) vanuit de Regentiestraat door de straten van Kemzeke en Stekene om zwerfvuil te prikken. Wekelijks verzamelt hij minstens twee vuilniszakken vol met sigarettenpeuken, mondmaskers, plastic, metaal, blikjes en ander afval dat achtergelaten wordt op een plaats waar dat niet hoort.

“Vanuit mijn opvoeding kreeg ik mee om nooit iets weg te gooien. Mijn moeder zei altijd om afval in de afvalbak te deponeren. Als wij etensresten over hadden dan ging dit naar de kippen. Bovendien veegden wij onze hof elke week schoon.” Als onderwijzer op de GBS Reynaerdijn bedacht Georges een alternatieve straf voor kinderen die wat mispeuterden. “In plaats van doelloos rondjes te lopen op de speelplaats moesten ze van mij vijf papiertjes oprapen, dat bracht ze enige zin voor het milieu bij. Er waren natuurlijk altijd slimme kinderen die één papiertje opraapten en het daarna in vijf scheurden,” lacht Georges.

“Ik wil iets terugdoen voor de maatschappij. Zwerfvuil is vervelend maar samen kunnen we het probleem aanpakken.”

Bij zijn pensionering zocht Georges naar een zinvolle tijdsbesteding. “Ik begon te wandelen met onze hond en zag veel zwerfvuil liggen. Ik raapte het op en stak het bij ons thuis in de vuilnisbak. Dat was niet de oplossing, wij hoeden uiteraard niet het zwerfvuil van de ganse straat te verzamelen. Ik ben naar de gemeente gestapt net toen ze startten met een actie rond sluikstorten. Ik kreeg een prikstok mee en een partij vuilniszakken. Bovendien ben ik via de gemeente verzekerd voor mijn ‘zwerfvuilacties’.”

Wandelen is gezond

“Ook natuurbehoud is één van mijn motieven. Het is vanzelfsprekend maar een druppel op een hete plaat, maar je moet toch ergens beginnen. Ik ben sportief ingesteld en wandelen is sowieso gezond. Ik heb een viertal ‘vaste routes’, een aantal dichtbij huis maar ook heel wat verderop richting Heerweg, Kwakkel of  Gelaagputten. Het gaat om wandeltochten van circa 2 uur en reken daarbij nog eens 1 uur sorteren op metaal, plastic en restafval. De grootste fracties zijn sigarettenpeuken naast brikjes en blikjes, mondmaskers, plastieken en glazen flessen. Deze week vond ik nog een 20-tal glazen flessen in een bos.”

FOTO: bever

Sociaal contact

“Ik wandel op mijn eigen tempo samen met mijn hond. Onderweg stop ik af en toe om een praatje te maken maar ik ga ook langs bij mensen die vaak alleen zijn. Het sociale contact vind ik net zo belangrijk. Sporadisch doe ik een speciale ‘vangst’. Ik vond een keer een portefeuille, de dame in kwestie bracht me achteraf twee flessen wijn, dat is dan weer de plezante kant van het verhaal.” Overwegend krijgt Georges vooral positieve reacties. “Eigenlijk is het simpel: ik wil iets terugdoen voor de maatschappij. Zwerfvuil is vervelend maar samen kunnen we het probleem aanpakken. Een vrijwilligersvergoeding zou wel passend zijn.”