TTC Stekene, bloeiende tafeltennisclub met 90 leden en eigen lokaal

Uitdaging om jonge spelers aan te trekken
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email
Share on linkedin

AAN de rand van De Sportstek in Stekene staat een groot, rechthoekig, groen beschilderd gebouw dat nauwelijks opvalt in de omgeving. Het is de thuishaven van TTC Stekene, een bloeiende tafeltennisclub met circa 90 leden. Secretaris Jeroen Buysse en penningmeester Manuel De Puysselaer zien de toekomst positief tegemoet. ‘We mogen de ogen niet sluiten voor veranderingen, we zullen onze sport vooral aantrekkelijker moeten maken voor jongeren.’

TTC Stekene, opgericht in 1976, trainde en speelde zijn eerste competitiewedstrijden in een zaal bij café Malpertuus in Kemzeke. ‘Nadien verhuisden we nog enkele keren. De komst van Marc Vermeulen, meervoudig provinciaal jeugdkampioen, zorgde voor een kentering. Marc was jarenlang secretaris en bezieler van de club. Door vooral zijn toedoen bouwden we een eigen lokaal in een formule van erfpacht van gemeentelijke grond, via crowdfunding en een aantal persoonlijke borgstellingen.’

2de Nationale

Wij spelen met onze A-ploeg in 2de Nationale, het op twee na hoogste niveau in België

Op sportief vlak doet TTC Stekene het uitstekend, de A-ploeg speelt in 2de Nationale, het op twee na hoogste niveau in België. “Bovendien maken twee door ons opgeleide jeugdspelers deel uit van de A-ploeg. Uiteindelijk is dat ook onze ultieme doelstelling om eigen jeugd op te leiden en te laten doorstromen. Een schare ‘vaste’ supporters zorgt voor de nodige ambiance bij de wedstrijden van de A-ploeg.’

FOTO: TTC Stekene

Uitstekende jeugdwerking

De aantrekkingskracht van TTC Stekene is de uitstekende jeugdwerking. ‘We bouwden een mooie reputatie op, trachten de jeugd alle kansen te geven zowel voor competitieve als recreatieve spelers. Naast sportieve begeleiding bieden we jongeren leuke activiteiten aan zodat iedereen zich thuis voelt.’

Tafeltennis is een technisch ‘moeilijke’ sport

Tafeltennis is nu eenmaal een moeilijke sport om aan te leren

Het ledenaantal is de voorbije jaren lichtjes gezakt. ‘Bij de volwassenen is er nauwelijks een verloop, bij jeugd zien we wel een terugval. Momenteel tellen we slechts een 18-tal jeugdspelers, enkele jaren geleden waren het er nog 40. Het is een weerkerend fenomeen: ieder seizoen sluiten telkens een tiental jongeren aan maar vaak haken ze nadien af.’

Volgens Jeroen en Manuel speelt het technische aspect van tafeltennis hierbij zeker een rol. ‘Tafeltennis is nu eenmaal een ‘moeilijke’ sport om aan te leren. Als jongeren aansluiten bij een voetbalclub mogen ze meteen wedstrijden spelen, dat is bij ons niet het geval. In een tafeltennisclub moet je al snel 2 à 3 jaar trainen vooraleer je in een competitie mag aantreden. Voor ons komt het eropaan om het spel en de trainingen aantrekkelijk te maken.’

Een verminderend aantal spelers is geen probleem van TTC Stekene alleen. Zowel op regionaal en nationaal vlak kampt de tafeltennissport met een terugval. ‘Helaas betekende dit het einde voor enkele clubs uit de regio zoals Kieldrecht en Melsele. Het gebrek aan doorstroming was een oorzaak bovenop financiële problemen.’

FOTO: TTC Stekene

Voor- en nadelen van een eigen lokaal

Naast Jeroen en Manuel maken nog 9 vrijwilligers deel uit van het bestuur. ‘Onze bestuursploeg is zeer stabiel, de meeste leden zijn jarenlang lid en blijven dat wellicht ook in de toekomst. Als vzw hebben wij geen schulden maar de financiële armslag is eerder beperkt. Een eigen lokaal levert heel wat voordelen, maar stilaan duiken er problemen op waarmee ieder gebouw te kampen krijgt. Bij ons gaat het onder meer over het sanitaire gedeelte en over de isolatie.’

TTC Stekene krijgt sporadisch vandalen over de vloer. ‘Kosten daaraan verbonden zijn voor onze rekening. Het is een uitdaging om toekomstgericht te zoeken naar een formule die het voortbestaan van TTC Stekene maximaal garandeert. Aan de inzet van het bestuur en het enthousiasme van onze leden zal het in ieder geval niet liggen.’