Een hart voor kinderen vanuit een professionele aanpak
Het succes van kinderdagverblijf De Kemelkes in Kemzeke
Een hart voor kinderen vanuit een professionele aanpak

DE nood aan baby– en peuteropvang is groot, wachtlijsten lopen op, ook in Stekene. Het echtpaar Kim Rooms en Jan Sleeckx uit Kemzeke startte 9 jaar geleden kinderdagverblijf De Kemelkes op, pal tegenover Vrije Basisschool 7-Sprong. Door een professionele aanpak groeide de organisatie en werd een tweede kinderdagverblijf overgenomen.

Kim, bachelor orthopedagogie, en Jan, opleiding grafische technieken en bijscholing in jeugd- en gehandicaptenzorg, waren jarenlang actief als opvoeders in een internaat in Ledeberg. Toe aan een nieuwe uitdaging, opvang van baby’s en peuters was de droom van Kim, kochten ze in Kemzeke centrum een huis. Kim startte De Kemelkes op, nadien kwam Jan erbij. ‘We verbouwden het pand volledig naar de normen van Kind en Gezin. Per kind moet je 3m² speel- en 2m² slaapruimte bieden. Dit huis is perfect voor de opvang van 15 kindjes. Vanzelfsprekend moet ook de brandveiligheid in orde zijn vermits het om een publiek toegankelijk pand gaat.’

Wachtlijst tot januari 2023

In de Kemelkes ² betalen ouders al naargelang hun inkomen.

Van 3 kindjes ging het naar 7 kindjes, al snel werd de limiet van 15 bereikt. De vraag is groot, momenteel is er bij De Kemelkes een wachtlijst tot januari 2023. Broertjes en zusjes krijgen voorrang maar elke nieuwe aanvraag wordt eerlijk behandeld. ‘Ondertussen startten wij in december 2018 een tweede kinderdagverblijf, De Kemelkes ², op in de Stationsstraat in Kemzeke, het betreft de overname van de voormalige Sjoebidoe. In de Kemelkes ² betalen ouders al naargelang hun inkomen, we vangen er 18 peuters op. In mei 2022 verhuizen we met De Kemelkes ² naar een nieuw pand op de Voorhout 45.’

Verse voeding, zelf koken

Kim en Jan doen een beroep op drie medewerkers. ‘Wij beginnen allebei om 7 uur ’s morgens, werken sinds kort apart in de twee crèches. Verzorging en verschoning zijn belangrijk, ook koken maakt deel uit van ons takenpakket. Wij bereiden alles zelf, iedere dag weer verse voeding is een meerwaarde die zeer gesmaakt wordt. Na onze dagtaak wacht dan het administratieve werk, aanvragen, facturen, mails, rondleidingen, we weten altijd wel wat doen.’

Kinderen laten genieten

Knutselen, buiten spelen, liedjes zingen, schilderen, knuffelen, in boekjes lezen: de peuters bij De Kemelkes hoeven zich niet te vervelen. “We trachten de kindjes zoveel mogelijk, spelenderwijs, te betrekken bij alles wat we doen. Wanneer we de bijvoorbeeld de bedjes verschonen mogen de kindjes overtrekjes en dekentjes in de wasmand leggen. We leren ze ook hun slabbetjes opruimen, dat is op zich een activiteitje waar ze graag aan meedoen.’

Kim en Jan doen alles samen met de kindjes en daar hebben ze deugd van. ‘Het is een valkuil maar soms lopen we onszelf wel eens voorbij. We moeten dan de tijd nemen om even rust te nemen, samen met de kindjes een moment van ontspanning, daar krijgen we weer energie van.’

Een goede relatie met de ouders vormt de basis. ‘Je moet oor hebben voor hun wensen, op die manier kweek je vertrouwen. We hebben een goede reputatie, dat merken we aan de vele aanvragen. Met twee dagverblijven kunnen we nog beter inspelen op specifieke vragen, vaak speelt de afstand een rol.’

Ondernemerschap primeert

Naast de twee kinderdagverblijven verzorgen Kim en Jan al enkele jaren kinderzomeropvang tijdens de maanden juli en augustus. ‘We maken hierbij gebruik van de accommodatie van de 7-Sprong. De organisatie nemen wij voor onze rekening, enkele studenten zorgen voor de praktische opvang en activiteiten. Door de grote vraag naar opvang voor schoolgaande kinderen in Stekene is dit initiatief ideaal, als ondernemers kijken we altijd uit naar opportuniteiten. Ons hart ligt bij kinderen maar we vertrekken altijd vanuit een businessmodel. Als dat klopt, gaan we er helemaal voor.’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *