De Stekense Snuffelhond traint op speuren, gehoorzaamheid en verdedigingswerk

Zoektocht naar een grotere locatie
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email
Share on linkedin

DE Stekense Snuffelhond in de Huikstraat aan het fietspad richting Klein-Sinaai, is een sympathieke vereniging waar honden en hun baasjes welkom zijn om trainingen te volgen en wedstrijden te betwisten. Oprichter en bezieler Aeron Dullaert heeft één grote wens. ‘Onze huidige locatie in het groen is prachtig maar helaas ook beperkt in ruimte. Een grotere plek is meer dan welkom.’

De Stekense Snuffelhond startte zijn activiteiten eind 2010, het huidige bestuur bestaat uit drie gemotiveerde bestuursleden. ‘We waren een groepje vrienden die het leuk vonden om te trainen met honden. Ik kreeg mijn opleiding tot instructeur gehoorzaamheid en pakwerk in Duitsland in een Rottweilerclub, en ben gebrevetteerd voor de Koninklijke Unie Sint-Hubertus. Wij zijn tevens aangesloten bij de Koninklijke Club Sint-Hubertus, het nationale africhtingsverbond.’

Leden kunnen trainingen volgen binnen drie disciplines: speuren, gehoorzaamheid en verdedigingswerk. ‘Wij volgen hierbij de internationale reglementen, zijn gelimiteerd in passen en afstanden. Honden moeten alles snel en zo correct mogelijk uitvoeren. Bij het pakwerk bijten ze in een vaste mouw. Niet alle honden passen binnen dit programma, het ‘pakwerk’ is weggelegd voor Mechelaars, herdershonden en Rottweilers. We evolueerden de voorbije jaren tot een club waar alle gebruikershondenrassen welkom zijn.’

Wedstrijden

De Stekense Snuffelhond kan jaarlijks een aantal wedstrijden organiseren. ‘Naast het sportieve element proberen we van deze dagen gezellige bijeenkomsten te maken, waarbij onderlinge steun en sportiviteit centraal staan. We richten bovendien fok- en rastesten in die draaien om gedrag en belastbaarheid. Op 11 december 2021 organiseren wij de Grote Prijs van België voor Rottweilers.’

Nood aan trainingsvelden

De vraag naar trainings- en opleidingsvelden is groot

‘We tellen 22 leden die jaarlijks 70 euro lidgeld betalen, trainingen – op dinsdag, donderdag en zaterdag – zijn hierbij inbegrepen. Onze leden komen niet alleen uit Stekene maar ook uit de wijdere regio, tot zelfs over de taalgrens. We zitten op onze limiet door de beperkte oppervlakte van ons terrein dat wij huren van de Wase Landmaatschappij. Het huurcontract wordt jaar na jaar verlengd, maar wij weten dat er hier op termijn een uitbreiding komt van de achtergelegen wijk. Op dat moment zullen we zeker moeten verhuizen. Onze kantine is totaal verouderd en dringend aan renovatie toe.’

FOTO: De Stekense Snuffelhond

Ook in Stekene neemt het aantal honden fors toe. ‘Ik heb geen idee over exacte getallen maar het zijn er ongetwijfeld enkele duizenden. De vraag naar trainings- en opleidingsterreinen is groot. Wij zijn in gesprek met de gemeente Stekene maar voorlopig nog zonder resultaat. Idealiter zouden wij over terrein willen beschikken van 100 x 60 meter, met ook ruimte voor een kantine. We hopen dat er binnenkort een oplossing uit de bus komt. Dit zou Stekene ook op de kaart van de hondenliefhebbers zetten.”