DEN Boerenhof in Kemzeke is het verhaal van drie ondernemende vrouwen. In 2019 startte Elien Baert haar eigen bedrijf: dagschotels aan huis, een traiteurdienst en later een foodautomaat vol onweerstaanbare lekkernijen. Zus Tine kwam al snel aan boord, moeder Marleen Van Broeck is het bindmiddel in het familiebedrijf. Bij een cappuccino en home-made gebakjes luister ik hoe een traditioneel landbouwbedrijf zich voortdurend aanpast. ‘Ondernemen zit ons in het bloed, we creëren kansen en gaan ervoor.’
In 1991 nam Dirk Baert, echtgenoot van Marleen en vader van Elien en Tine, het ouderlijk landbouwbedrijf over met akkerbouw, koeien, varkens en kippen. Stilaan verschoof de akkerbouw naar de achtergrond. Dirk focuste op zijn machines en loonwerk, de rest van de activiteiten bouwde hij af. In 2016 stopte Dirk finaal met het loonwerk, zijn twee dochters hadden immers geen ambitie hem op te volgen. Twee jaar later werd Dirk ziek, in juli 2021 overleed hij helaas.
Stilzitten is geen optie
Stilzitten is evenwel niet besteed aan de familie Baert, er broeien steeds nieuwe initiatieven. Na haar opleiding slager – traiteur in Ter Groene Poorte in Brugge en kok – kelner in Spermalie startte Elien met middagmalen aan huis. ‘Ik ben er ingerold, tijdens mijn studietijd bereidde ik al maaltijden voor vrienden en familie. Dat viel in de smaak, er kwam vraag naar een afhaaldienst/traiteur voor feesten en andere gelegenheden. De business groeide verder met koude buffetten en desserts.’
De eigen keuken werd te klein, een investering in een professionele keuken volgde. ‘Van dan af hadden we ook te maken met het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Zij komen regelmatig op inspectie. We moeten zorgen voor afwasbare vloeren en muren. Voedsel bewaren we apart op de juiste temperatuur, etiketten brengen we op de voorgeschreven manier aan. Er komt heel wat bij kijken. Wij vinden het vreemd dat iedereen zomaar een traiteurdienst kan starten. Het is geen beschermd beroep, dat zorgt voor oneerlijke concurrentie.’
Maaltijden in porseleinen bordjes
Zes keer per week levert Den Boerenhof warme dagschotels aan huis tussen 11uur en 12u30. ‘We houden leveringen – in porseleinen bordjes – bewust beperkt tot Stekene en Sint-Gillis-Waas. Zo blijft het overzichtelijk en kunnen we de ritten makkelijk indelen. Voor de traiteurdienst en afhaalgerechten hebben wij wel nog klanten van verderaf uit onder meer Sint-Niklaas en Beveren.’
Foodautomaat is een schot in de roos
In september 2019 plaatste Den Boerenhof een foodautomaat aan de straatkant in de Kemzekestraat, op de grens van Kemzeke en Sint-Gillis-Waas. ‘Van bij de start was het een schot in de roos, er is nu eenmaal een grote vraag naar verse soepen, desserts en maaltijden. Mensen hoeven de gerechten maar even op te warmen in de microgolfoven en er staat een evenwichtige maaltijd op tafel.’
Door het succes kwam er enkele maanden geleden een groter exemplaar, meer dan een verdubbeling qua capaciteit, het lijkt op het aanbod van een voedingswinkel. ‘Hoofdschotels, soepen, slaatjes, wraps, pannini’s, desserts, boterhamsla, yoghurt, cake, bokkenpootjes, mello cakes, zelfgemaakte confituur en choco, koude schotels, kaas- en visschotels, blikken met drankjes. De belangstelling is overweldigend, we denken na over een mogelijke tweede foodautomaat.’
Den Boerenhof gelooft in de kracht van Facebook en Instagram. “We zijn er elke dag mee bezig. Via sociale media informeren we klanten over nieuwe gerechten en ons assortiment. Klanten kunnen ook bestellen via de webshop.’
Camperplaats in het groen
Om het verhaal helemaal rond te maken: Den Boerenhof richtte een camperplaats in op het akkerbouwbedrijf. ‘Ideaal voor mensen die rust en ruimte zoeken. Vanop de camperplaats hebben ze een grandioos uitzicht over de velden. Bezoekers kunnen gebruikmaken van elektriciteit, schoon water, een loospunt voor grijs water en een chemische toilet. Dankzij onze foodautomaat, een broodjesservice en de webshop vinden ze hun dagelijks eten op ons terrein.’
Hecht team
Marleen, Elien en Tine vormen een hecht team, zoveel is zeker. ‘Met familie samenwerken is niet altijd evident maar wij weten wat we willen, zijn alle drie zeer gedreven. Bovendien zeggen we wat we denken, we zijn rechtuit, houden van een directe communicatie. Wij werken verder in de geest van Dirk, hij blijft voor ons een inspiratiebron.’
Bokkenpootjes en chocoladezoenen ten voordele van Netwerk Palliatieve Zorg Waasland Den Boerenhof verkoopt zelfgemaakte bokkenpootjes en artisanale chocoladezoenen, telkens 6 stuks voor 10 euro. De opbrengst gaat integraal naar het Netwerk Palliatieve Zorg Waasland. Alle info op facebook: Traiteur Den Boerenhof |
Doen ze nog middagmalen rondbrengen