Karate draait om eenvoud, eerlijkheid, discipline en koelbloedigheid

Karate is zowel voor jongens als meisjes

KENSEI Karate Stekene, opgericht in 1973 door Romain Verdurmen en Guido Stroobandt, groeide uit tot een club van een meer dan behoorlijk niveau. Eerste plaatsen op zowel provinciaal, regionaal, nationaal als internationaal niveau zijn geen uitzondering. “We besteden veel aandacht aan de opleiding van de jeugd,” vertelt secretaris Guido Stroobandt.

Karate is een zelfverdedigingskunst en vechtsport afkomstig uit Japan, een beoefenaar heet een karateka. Bij karate gaat het niet om winnen of verliezen maar om verbetering van je karakter. “Karate mag uitsluitend gebruikt worden voor zelfverdediging, een gezegde luidt: een vermeden gevecht is een gewonnen gevecht.”

FOTO: Kensei Karate Stekene

Aangepaste lessen voor jongeren

Bij karate gaat het om verbetering van je karakter

De trainingen vinden plaats in de Sporthal van Stekene. “Wij trainen op dinsdag, vrijdag en zaterdag en kunnen daarbij een beroep doen op 6 gediplomeerde trainers. Voor recreanten, van alle leeftijden, zijn er speciale trainingen voorzien. Hierbij ligt het accent niet zozeer op het competitieve maar op de ontwikkeling van lichaam en geest.” Karateka’s starten met een witte gordel en kunnen naargelang trainingen en wedstrijdresultaten doorgroeien naar een gele, oranje, groene, blauwe, bruine en tenslotte zwarte gordel.”

FOTO: Kensei Karate Stekene

Financieel gezond

Het aantal leden schommelt tussen 45 en 65. Via een interclubcompetitie met onder meer Sint-Niklaas, Lokeren, St-Gillis-Waas en Laarne meten de karateka’s zich met elkaar, de leden van Kensei Karate Stekene staan hoog aangeschreven. Vrijwilligers vormen de basis van de club. “Het bestuur dat zich belangeloos inzet, vergadert maandelijks en bepaalt de richtlijnen van de club. We zijn financieel gezond door lidgelden, sportmanifestaties en de subsidies van de gemeente Stekene. Leden betalen jaarlijks 100 euro lidgeld, daarvan gaat 25 euro per lid naar de overkoepelende Vlaamse Karate Federatie.”

Kensei Karate Stekene is een hechte, familiale club, vriendschap primeert. “Het einde van elk sportjaar sluiten we af met een dagje aan zee voor zowel de leden als de ouders en broers en zusjes. Hoeft het gezegd: nieuwe leden zijn steeds van harte welkom.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email
Share on linkedin