MET hun opvallende wagens rijden verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis afdeling Stekene van de ene patiënt naar de andere. Lieve Fierens (46) is sinds 2007 actief bij het WGK, 35 patiënten op een dag is geen uitzondering voor haar. “Variatie, de vertrouwensband met patiënten, de vrijheid om zelf je werkschema op te stellen, maken dat ik iedere dag weer het beste van mezelf geef.”
GVS: Hoeveel patiënten bedient het team Stekene van het WGK?
Lieve Fierens: “We verzorgen samen circa 130 patiënten per dag, hoofdzakelijk oudere mensen. Daarnaast hulpbehoevende bejaarden, postoperatieven, oncologische cliënten, palliatieven, diabetes maar ook kindjes op school.”
GVS: Welke diensten bieden jullie aan?
Lieve Fierens: “Dat is zeer verscheiden: van toiletzorg en inspuitingen, tot verpleegtechnische zorgen zoals chemopompen en stoma’s. We werken met een gespecialiseerd team binnen het WGK dat ons kan bijstaan bij zorgen of technieken die we al lang niet meer deden. Voorts beschikken ze over een specialisatie in psychiatrische-, palliatieve- en wondzorg.”
GVS: Hoe ziet een dag van een verpleger eruit?
Lieve Fierens: “Ik start rond 7u15 en deel mijn onze ronde in naargelang de zorginhoud. ’s Middags ga ik thuis eten, mijn middagronde begint om 13u30, mijn dag eindigt rond 18u30. De voormiddag besteed ik vooral aan dagelijkse toiletten, steunkousen aandoen, insuline geven. In de namiddag vooral inspuitingen, wekelijkse toiletten, wondzorgen. Mensen die naar een dagcentrum gaan of insuline krijgen, verzorgen we meestal vroeg op de dag.”
GVS: Is er een toename van het aantal patiënten en hanteren jullie hierbij een limiet?
Lieve Fierens: “Neen, we hanteren geen limiet! Wij merken wel een lichte toename van het aantal patiënten. We houden de wijklijsten nauw in de gaten om te zien of de drukte gelijkloopt. Is het op de ene wijk wat drukker dan verschuiven we, indien mogelijk, onze activiteiten naar een andere wijk. Indien het echt te druk wordt, bespreken we dit met de teamcoach, in overleg met de directie zoeken we naar een oplossing.”
Fysieke belasting
GVS: Hoe is het gesteld met de fysieke belasting van de job?
Lieve Fierens: “Thuisverpleging vergt een goede conditie, tillen en bukken behoren tot dagelijkse taken. Rug- en spierklachten, pijnlijke polsen maar ook burn-outs komen helaas voor. Ook de psychische belasting mag je niet onderschatten. De meeste patiënten zijn begripvol maar sommige mensen zijn eerder ongeduldig en maken wel eens opmerkingen omdat we bijvoorbeeld ‘te laat’ bij hen aankomen.”
GVS: Zorgt de verkeersdrukte voor een extra belasting?
Lieve Fierens: “We werken met straatgroeperingen zodat we niet teveel door elkaar heen moeten rijden. In tegenstelling tot grotere steden valt de verkeersdrukte in Stekene nog goed mee, we verliezen daardoor nauwelijks tijd.”
Zorg is een businessmodel
GVS: Wit-Gele Kruis is lang niet de enige aanbieder van (thuis) zorg? Voelen jullie een concurrentiedruk?
Lieve Fierens: “Absoluut, daar kunnen we niet om heen. We zijn in eerste instantie vooral begaan met de gezondheid van onze patiënten maar daarnaast is WGK ook een commerciële organisatie. Minder patiënten heeft zijn invloed op de werking van het WGK, de ‘strijd’ om patiënten is er altijd al geweest.”
GVS: Vinden jullie voldoende medewerkers?
Lieve Fierens: “Verpleging blijft een knelpuntberoep. Bij langdurige ziekte of ontslag is het soms lang zoeken naar een nieuwe collega, thuisverpleging is ook niet voor iedereen weggelegd. Ik werkte voordien in rusthuizen in Dendermonde en Sinaai, de overstap naar het WGK heb ik mij nog niet beklaagd.”
Wit-Gele Kruis afdeling Stekene • Zorgen op grondgebied Stekene – Koewacht – Klein-Sinaai • Ook team Kemzeke – Sint- Gillis- Waas Sint-Pauwels en team De Klinge – Meerdonk vallen onder de afdeling Stekene • 9 verpleegkundigen en 2 zorgkundigen, zowel fulltime als parttime • Zelfsturende teams: verplegers stellen zelf hun ronde schema’s op, met ondersteuning van een planner en teamcoach • Toiletzorg, inspuitingen, verpleegtechnische zorgen • Permanentiedienst voor zorgen na 22u |
Attractieve werkgever
GVS: Is WGK een attractieve werkgever op het vlak van verloning?
Lieve Fierens: “Naast een mooi loon genieten we van maaltijdcheques, een groeps- en hospitalisatieverzekering, gsm met abonnement, een dienstwagen die we via een aantrekkelijke regeling ook privé kunnen gebruiken, enz. Bovenop de verplichte jaarlijkse opleidingen kunnen we nog zelf externe of interne opleidingen kiezen.”
GVS: Wat maakt werken binnen WGK zo boeiend?
Lieve Fierens: “Je bent steeds alleen op de baan, bouwt een vertrouwensband op met de cliënten. In nood kunnen we een beroep doen op onze teamcollega’s en op het gespecialiseerde team. Ik hou van afwisseling en daarom is deze job mij op het lijf geschreven. Naast mijn job als verpleegkundige ben ik nog stagementor voor leerlingen van hogescholen die bij ons hun eerste stappen zetten in het werkveld, ook dat vind ik een verrijking voor mezelf.”
Altijd geweldig kontent geweest van alles van gans de ploeg